ECB bude chtít udržet klid

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letošní rok bude pro Evropskou centrální banku (ECB) ve znamení snahy uchovat investory v klidu, do kterého se dostali po loňském závazku banky intervenovat na dluhopisových trzích, aby snížila úroky dluhopisů periferních členských zemí. Letos bude ECB možná muset čelit jiným problémům, ekonomická krize se rychle blíží do samotného jádra eurozóny – Německa a Francie.

Rada guvernérů ECB se dnes poprvé v tomto roce sejde ve Frankfurtu. Očekává se, že 23 členů rady ponechá základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta, ukazuje to průzkum mezi analytiky oslovenými agenturou Bloomberg. Ke snížení sazeb nejspíše nedojde, přestože z německé ekonomiky nepřicházejí žádné pozitivní zprávy.

Naposledy zklamala čísla o průmyslové výrobě v největší unijní ekonomice, v listopadu vzrostla meziměsíčně o 0,2 procenta při jednoprocentním očekávání.

Navzdory optimismu, způsobenému klidnějšími trhy a prokazatelnému pokroku ve strukturálních reformách, řada fundamentů zůstává pochmurná. Podle dat Eurostatu zveřejněných tento týden stoupla nezaměstnanost v listopadu v eurozóně na rekordních 11,8 procenta. Rostoucí nezaměstnanost snižuje potenciální ekonomický růst a zatěžuje veřejné rozpočty v době, kdy se většina členských zemí snaží šetřit.

Pokud tedy přijde na pořad snižování sazeb v únoru či březnu, analytici hovoří jinak. Většina z nich si myslí, že za měsíc či dva sáhne ECB ke snížení základní úrokové sazby pod 0,75 procenta.

Hlavním katalyzátorem může být zhoršující se situace v Německu. Podle listopadových dat klesl německý export a import o 3,4, respektive 3,7 procenta. Ministr hospodářství Philipp Rösler uvedl, že letošní rok bude pro Německou ekonomiku ve znamení tří růstových čtvrtletí o procento. Při očekávaném celoročním růstu o 0,75 procenta, by to ale znamenalo pokles o procento v posledním čtvrtletí, spočítal deník Financial Times.