ECB bude poprvé v historii bankám účtovat za uložení peněz

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu z 0,25 procenta na 0,15 procenta. Analytici očekávali, že ECB půjde až na 0,1 procenta.

Takzvanou noční depozitní sazbu pak srazila až na mínus 0,1 procenta, bude tedy bankám účtovat za to, že si u ní přes noc „zaparkují“ peníze. Do záporu se tato sazba ECB dostala poprvé v historii a obdoby takovýto krok nemá ani u jiných centrálních bank. Svědčí o zoufalém boji ECB s rekordně nízkou inflací. Euro po oznámení škály opatření reagovalo na páru s dolarem oslabením až k hranici 1,35 dolaru za euro.

Draghi na tiskové konferenci po zasedání rady ECB uvedl, že sazby zůstanou na nových úrovních po delší dobu a že ECB plánuje program odkupu aktiv. Draghi také oznámil, že centrální banka plánuje další kolo nefinancujících půjček, takzvaných LTRO. Na začátku roku 2012 měly podobu tříletých půjček s úrokem jedno procento ročně. Banky ze zemí eurozóny si tehdy ve dvou fázích půjčily bilion eur. Většinu z toho následně uložily opět u ECB. Je otázkou, zda se jim stejná strategie vyplatí i nyní když za uložení peněz u ECB budou muset platit.

LTRO přede dvěma lety umně využila česko-slovenská J&T Banka, která ho mohla využít díky svému působí na Slovensku, které patři do eurozóny. Banka nakoupila slovenské vládní dluhopisy za přibližně 6,7 miliardy korun, které pak u ECB zastavila a půjčila od ECB za symbolické jedno procenta. O půl roku později levnou půjčku splatila a dluhopisy navíc s přibližně půl miliardovým ziskem prodala.

Draghi také uvedl, že ECB nově počítá s ekonomickým růstem eurozóny o jedno procenta v letošním roce, a o 1,7 procenta v roce 2016. ECB upravila také prognózu inflace. Pro letošní rok počítá s 0,7 namísto jednoho procenta. V roce 2015 čeká růst cen o 1,1 procenta, zatímco podle minulé prognózy to bylo 1,3 procenta. Očekávání na rok 2016 zůstává stejné, 1,5 procenta.