ECB chce rozhýbat ekonomiku, nakoupila bankovní dluhopisy

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Evropská centrální banka (ECB) nakoupila minulý týden od bank kryté dluhopisy v hodnotě 1,704 miliardy eur (47,25 miliardy korun). ECB začala tyto cenné papíry nakupovat právě před týdnem v rámci svých nových opatření na podporu úvěrové aktivity. To by podle záměrů ECB mělo podpořit oživení stagnující ekonomiky eurozóny a odvrátit riziko deflace.

Banka na svém posledním zasedání na počátku října sdělila, že ještě letos také spustí nákupy cenných papírů tvořených balíky bankovních úvěrů (ABS). ECB již v rámci snahy o podporu hospodářského růstu snížila v září úrokové sazby na nová rekordní minima a nabídla komerčním bankám levné čtyřleté půjčky.

Viceguvernér ECB Vitor Constancio tento měsíc uvedl, že objem dluhopisů krytých hypotékami nebo jinými bezpečnými aktivy, které může ECB koupit, se pohybuje kolem 600 miliard eur. Za dalších 400 miliard eur může ECB nakoupit dluhopisy ABS. Kdyby banka pokračovala v nákupech tempem minulého týdne, dostala by se k takovým sumám až za několik let.

Nákupy cenných papírů uvolňuje ECB bankám nové peníze, které mohou použít pro úvěry. Dostatečná nabídka půjček je klíčem k hospodářskému oživení v eurozóně.

Eurozóna se loni vymanila z nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst eurozóny zastavil, což vyvolalo obavy z návratu recese.

Meziroční míra inflace v eurozóně v září zpomalila na pětileté minimum 0,3 procenta a nachází se hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability. Už 12 měsíců se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.