ECB nechala úrokové sazby na rekordním minimu

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) nechala po dnešním zasedání své rady základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Finanční trhy od banky žádné významnější rozhodnutí nečekají. Šéf ECB Mario Draghi se zřejmě ještě krátce vyjádří k jednáním s Řeckem a pravděpodobně také zvýší odhad inflace.

ECB na dubnovém zasedání uvedla, že hodlá uskutečnit plánovaná opatření na podporu ekonomiky v podobě nákupů dluhopisů v plném rozsahu. ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila rozsáhlé a pravidelné nákupy státních dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Banka hodlá do finančního systému minimálně do září příštího roku pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně, a celkově tím vložit do ekonomiky asi bilion eur.

ECB srazila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum loni v září, kdy také oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny dodatečné peníze prostřednictvím nákupů krytých dluhopisů a dalších cenných papírů od komerčních bank. K razantním opatřením centrální banku přimělo oslabování západoevropské ekonomiky a pokles inflace.

Riziko deflace odeznělo

Deflace v Evropě ale už podle všeho skončila a spotřebitelské ceny v eurozóně se po zimním poklesu dostaly minulý měsíc zpět do kladného pásma. Meziroční míra inflace se vyhoupla na 0,3 procenta z dubnové nulové úrovně a ze záporného pásma předešlých čtyř měsíců.

Na dubnovém zasedání se guvernéři podle zápisu z jednání shodli, že program nákupů dluhopisů funguje a že rizika spojená s kvantitativním uvolňováním měnové politiky byla zveličována. Dohodli se tak, že v měnové politice ECB nejsou zapotřebí změny.

Graphical visualization of Eccpemuy Undefined Undefined