ECB půjčí řeckým bankám přes tři miliardy eur navíc

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka rozhodla o mírném navýšení částky, kterou v rámci programu nouzového financování může poskytnout řeckým bankám. Nově budou mít banky k dispozici 68,3 miliardy eur (1,9 bilionu korun), což je o 3,3 miliardy eur více než doposud.

Program nouzového financování ELA (Emergency Liquidity Assistance) nabízejí národní centrální banky v eurozóně komerčním bankám, které mají problémy s likviditou. ECB v tomto nouzovém mechanismu hraje klíčovou úlohu, neboť mechanismus vyžaduje její svolení.

Navýšení programu je pro řecké banky velmi důležitý. Dává také Aténám určitou volnost v době, kdy se snaží vyjednat novou finanční dohodu se svými evropskými partnery.

Řecka centrální banka chtěla víc

Částka je však výrazně nižší, než požadovala řecká centrální banka. Podle zdroje chtěla navýšit program o téměř deset miliard eur. ECB již minulý týden ve čtvrtek navýšila prostředky pro řecké banky o pět miliard eur. Rada guvernérů ECB by se znovu měla setkat za dva týdny.

Pravidla ELA stanoví, že program je pouze krátkodobý a finanční prostředky by měly být k dispozici jen solventním bankám. Solventnost řeckých bank je však úzce spojena se solventností státu, který potřebuje získat peníze ze svého záchranného programu.

Ve čtvrtek by mělo Řecko předložit dalším členům eurozóny žádost o prodloužení dohody o půjčce o šest měsíců a podle zdrojů z ní hodlá oddělit část dříve slíbených úsporných opatření a reforem. Německo však trvá na tom, aby se Atény držely současných podmínek zahraniční pomoci.

Petr Dufek: Řecko a evropský morální hazard