ECB: Řecko jen marní čas, podmínky úvěru nezměníme

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Německý zástupce Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes Řecku doporučil, aby nemarnilo čas snahou o zmírnění úvěrové dohody. Atény se chystají na nadcházející příjezd "trojky" mezinárodních věřitelů a vládní ministři kvapně připravují návrhy, jak by se přísné podmínky záchranného úvěru mohly zmírnit.

Asmussen, který je členem řídícího výboru ECB, vyslal řeckému premiérovi Antonisu Samarasovi vzkaz, že v jednáních s ECB, Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem žádné významnější ústupky čekat nemůže.

„Hlavní prioritou nové řecké vlády musí být návrat k plnění programu,“ řekl Asmussen ve vystoupení v Aténách. „Nová vláda by neměla ztrácet drahocenný čas tím, že bude spekulovat, jak se plnění programu vyhne, nebo jej zmírní,“ dodal.

Řecko je zase tam, kde bylo: těsně nad propastí

Samaras čelí po volbách silnému tlaku veřejnosti na . Chce získat odklad plnění plánu rozpočtového deficitu a zmírnění požadavků na úspory, které přispívají k tomu, že řecká ekonomika je už pátým rokem v hluboké recesi. Řecko od mezinárodních věřitelů čerpá už druhý záchranný úvěrový program ve výši 130 miliard eur a peníze z něj mu věřitelé uvolňují, když to po pravidelné kontrole doporučí věřitelská „trojka“.

Zástupci trojky navštíví Atény tento týden a setkají se s představiteli nové vlády. Zástupci komise, ECB a MMF měli původně přijet do Atén minulý týden, svoji návštěvu však odložili kvůli hospitalizaci a poté výměně ministra financí.