Egypt odsoudil k smrti 75 lidí, kteří se účastnili protestu v roce 2013

Egyptský soud  s podporovateli svrženého islamistického exprezidenta Mursího

Egyptský soud s podporovateli svrženého islamistického exprezidenta Mursího Zdroj: Reuters

Soud v Káhiře v sobotu vynesl rozsudky smrti nad 75 ze 739 lidí souzených kvůli účasti na protestu v roce 2013 na podporu islamistického exprezidenta Mursího. Podle agentury AP o tom informovala státní média.

Verdikt trestního soudu v egyptské metropoli bude nyní postoupen k vyjádření názoru velkému muftímu - nejvyšší náboženské autoritě v zemi. Jeho mínění není pro justici závazné, nicméně velký muftí rozhodnutí soudů obvykle schvaluje.

Pokud jde o ostatních více než 660 spoluobžalovaných, bylo vynesení rozsudku stanoveno na 8. září, informoval na svém webu deník Al-Ahrám.

Mezi obžalovanými v procesu je i někdejší vůdce nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí či prominentní egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesená obvinění se týkají zejména podněcování k násilí, ničení veřejného majetku a také vražd.

Mursí, někdejší člen Muslimského bratrstva, byl prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem. Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl během Mursího mandátu ministrem obrany, svého předchůdce ve vrcholné funkci v roce 2013 během vojenského převratu svrhl.

Sísí po vítězství v prezidentských volbách v roce 2014 tvrdě zakročil proti disentu. Zaměřil se především na islamistické stoupence Mursího a sekulární aktivisty, kteří požadovali demokratické reformy. Kromě věznění svých oponentů Sísího vláda potlačila i řadu svobod, kterých se Egypťané domáhali během takzvaného arabského jara v roce 2011, jež ukončilo třicetiletou vládu prezidenta Husního Mubaraka.