Egypťané se chtějí zbavit vojenské vlády

Demonstrant se kryje před policejními gumovými projektily

Demonstrant se kryje před policejními gumovými projektily Zdroj: ctk/ap

Většina Egypťanů věřila, že dočasný vojenský režim je dobrým způsobem, jak překlenout období od pádu prezidenta Husního Mubaraka k zahájení činnosti orgánů vzešlých ze svobodných voleb. Krátce před hlasováním se ale stále více lidí obává, že armáda se moci hned tak vzdát nehodlá. V centru Káhiry se proto shromažďuje stále více lidí.

Během posledních dní při střetech protestujících s bezpečnostními složkami zahynulo nejméně 36 osob. Nikdo v zemi v současnosti zřejmě neví, co bude dál. Většina politických stran se ale shoduje na tom, že parlamentní volby musí začít podle plánu, tedy v pondělí.

Egypťany rozlítil zejména dokument, podle něhož by v rámci budoucí ústavy armáda a její rozpočet nespadaly pod civilní dohled. Další znepokojení vyvolal návrh na odklad prezidentských voleb. V noci na úterý protestovalo v metropoli na náměstí Tahrír už zhruba 20 tisíc lidí. Na včerejšek se organizátoři protestů snažili do ulic svolat dokonce milion nespokojených.

„Požadavkem všech Egypťanů je, aby Egypt řídili civilisté,“ hlásal jeden z transparentů. Násilné zásahy demonstranty ještě více aktivují. „Nic, co vojenská rada nyní říká, nedává absolutně žádný smysl. Zabíjejí nás a pak řeknou, že incident vyšetří. Nějak nemohu pochopit, jak mohou být jednou stranou boje a zároveň rozhodčím,“ postěžoval si Al-Džazíře třicetiletý překladatel.

Kvůli napětí podala demisi vláda Isáma Šaráfa. Vojenská rada ji dnes přijala, vytvoří místo ní kabinet „národní spásy“. Do poloviny příštího roku by měl zorganizovat prezidentské volby a předat moc civilní vládě. Rada o situaci jednala s hlavními politickými silami. „Volby se musí uskutečnit včas a my budeme naléhat na stanovení konkrétního rozvrhu pro přechodné období,“ uvedl zástupce Strany svobody a spravedlnosti, která je politickým křídlem Muslimského bratrstva. Armáda podle zdrojů přítomných na jednání s dodržením termínu souhlasí.