EK by Česku mohla do června schválit všechny operační programy

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Evropská komise by mohla do června schválit všechny operační programy, díky nimž Česká republika může v období 2014 až 2020 čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Komise podle ní vyjde Česku vstříc a programy schválí ještě před vyřešením kauzy kolem auditu monitorovacího systému.

„Červen. Snad ano,“ odpověděla ministryně na dotaz, kdy lze očekávat schválení všech programů. Evropská komise by tak udělila souhlas i programu Technická pomoc, z něhož jsou hrazeny všechny prostředky na zaměstnance i samotný auditní orgán. „Podařilo se mi vykomunikovat, že pokud do toho programu dáme poznámku, že veškeré výdaje na monitorovací systém nebudou propláceny, než bude celá kauza vyřešena, komise by mohla program schválit,“ uvedla Šlechtová.

Evropská komise zatím pro roky 2014 až 2020 Česku schválila dva programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Životní prostředí. „Jsem ráda za velice vstřícný přístup ze strany eurokomisařů, protože je to i jejich zásluha, že i přes tu auditní zprávu dva programy schválili,“ poznamenala Šlechtová.

Problémy s auditem

Problémy nastaly kolem auditu monitorovacího systému, který ministerstvo financí zaslalo Evropské komisi a který obsahuje podezření mj. na podvod, kartelovou dohodu nebo nedodržování zákona o veřejných zakázkách. MMR si následně stěžovalo, že jeho připomínky nebyly do konečné zprávy zapracovány. Komise má nyní ale podle Šlechtové k dispozici všechny materiály, včetně zásadních připomínek jejího ministerstva ohledně počtu nabídek, kterých bylo sedm, nebo předražení systému.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že systém bude do vyjasnění financován ze státního rozpočtu, nikoli z prostředků EU. Dosud stál podle ministryně 590 milionů korun a EU v rámci tzv. korekce neproplatí podle Šlechtové 252 milionů korun, pokud se se závěry auditu Evropská komise ztotožní. Ministryně rovněž odhaduje, že monitorovací systém s ohledem na další schvalované kroky Evropské komise bude v dalších týdnech a měsících ještě stát 150 až 200 milionů korun.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je operační program rybářství a program rozvoje venkova.