EK: Evropské banky není nutné dál rekapitalizovat, jak chce MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: reuters

Evropské banky není nutné rekapitalizovat nad rámec výsledků zátěžových testů, jak k tomu o víkendu vyzvala šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Řekl to dnes mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Výroky Lagardeové na adresu evropských bank sklidily podle britského listu Financial Times (FT) mezi evropskými činiteli silnou kritiku.

Lagardeová na konferenci centrálních bankéřů v USA v sobotu řekla, že evropské banky potřebují „povinnou a podstatnou rekapitalizaci“. Ta má podle ní zabránit rozšíření nákazy dluhovou krizí v eurozóně, která by přispěla k pádu světové ekonomiky do nové recese.

„Nemyslím si to,“ řekl mluvčí komise na otázku, zda by se evropské banky měly rekapitalizovat více, než jak ukázaly nedávné zátěžové testy. „Tato diskuse se již mezi EU a MMF odehrála a MMF dobře ví, jaké byly její výsledky i co má následovat po zátěžových testech,“ dodal Altafaj.

Podle FT v neděli slova šéfky MMF kritizovali nejmenovaní evropští finanční činitelé. Podle nich to byl od nedávné francouzské ministryně financí „zmatený“ a „pomýlený“ útok na zdraví evropských bank.

Podle jednoho z evropských centrálních bankéřů nemají evropské banky ani v ohrožených zemích eurozóny až na výjimky problémy s kapitálovou přiměřeností, nýbrž s nedostatkem běžného financování, čili s likviditou. Banky zemí vystavených riziku dluhové krize jsou totiž kvůli nedůvěře evropských partnerů odstřiženy od mezibankovního úvěrového trhu. Oslovení činitelé také poukazují na to, že Lagardeová svými výroky opět zastraší investory, a plánují, že ji vyzvou, aby svá slova vyjasnila.

Výsledky zátěžových testů evropských bank minulý měsíc ukázaly, že nedostatečný kapitál vzhledem k aktivům má pouze devět z 91 zkoumaných institucí. Do října mají národní regulační úřady odevzdat zprávu, jak se bude postupovat jak u těch, které neprošly, tak u bank, které skončily nebezpečně blízko požadované hranice kapitálové přiměřenosti.