Ekonomičtí migranti? 90 procent uprchlíků prý přišlo do EU z válečných zón

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Údaje unijní agentury Frontex a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vážně zpochybňují nedávné tvrzení nizozemského eurokomisaře Franse Timmermanse, že většina migrantů přichází do Evropy ze zemí, kde není žádný konflikt, a nemá nárok na azyl. Uvedl to bruselský zpravodajský portál EUObserver.

Timmermans podle portálu začátkem týdne řekl nizozemské rozhlasové stanici NOS, že takzvaní ekonomičtí přistěhovalci tvořili v prosinci celkově asi 60 procent cizinců mířících do Evropy.

Uprchlíků z oblastí konfliktů a s právem na azyl tak podle něj bylo jen 40 procent. Timmermans se přitom odvolával na tehdy ještě nezveřejněné údaje agentury pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex.

Podle následného sdělení agentury Frontex a UNHCR však téměř 90 procent lidí, kteří v prosinci připluli přes moře do Evropy, pocházelo ze zemí, kde zuří války či větší konflikt. Agentury upřesnily, že podíl Syřanů mezi migranty se sice snížil na asi 39 procent, ale zvýšil se počet Iráčanů, kteří jako Afghánci představovali zhruba 24 procent běženců, kteří přijeli v prosinci do Řecka.

Podle zástupce UNHCR v Řecku Philippa Leclerka ekonomičtí migranti, kterým by se měl urychleně zajistit dobrovolný či nucený návrat do zemí původu, tvoří jen kolem deseti procent. Portál ve svém čtvrtečním komentáři neuvedl, jak k velmi rozdílným tvrzením eurokomisaře a specializovaných agentur mohlo dojít. Timmermans se k tomu dosud také nevyjádřil.