Ekonomika USA překvapila. Vzrostla pouze o 2,5 procenta

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku podle prvního odhadu vzrostla o 2,5 procenta. Tempo růstu se tak v posledním čtvrtletí zastavilo na 0,4 procenta, čímž zaostalo za očekáváním analytiků, kteří předvídali, že růst bude pokračovat rychleji. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že hrubý domácí produkt USA stoupne ve čtvrtém čtvrtletí až o tři procenta, zatímco ve skutečnosti ekonomika rostla nejpomaleji od prvního čtvrtletí 2011. „Nebyl to začátek roku, v jaký bychom doufali, navíc signály z března naznačují, že od teď bude růst ekonomiky už jenom klesat“ řekl Avery Shenfeld, hlavní ekonom z CIBC World Markets Economics v Torontu.

Podle Reuters mohou současné škrty ve výdajích americké vlády a zavádění vyšších daní vzhledem ke skutečným ekonomickým výsledkům americkou ekonomiku dále oslabit. Veřejné výdaje v USA na všech úrovních klesly v prvním čtvrtletí tempem 4,1 procenta a poklesly tak podesáté z celkem 11 posledních čtvrtletí.

„Pokles vládních výdajů za posledního půl roku je největším poklesem, za jakýchkoli šest měsíců v USA od konce korejské války,“ řekl Paul Ashworth hlavní ekonom pro Spojené státy v Cupital Economics v Torontu.

Ekonomika zpomaluje

Výdaje spotřebitelů vzrostly v prvním čtvrtletí o 3,2 procenta (v porovnání s 1,8 procenta za poslední čtvrtletí minulého roku), což byl nejvyšší růst od posledních třech měsíců roku 2010. Podle Reuters se tak ale stalo převážně na úkor úspor, což není pro hospodářské oživení příliš dobré. Příjmy domácností poklesly o 5,3 procenta, což naopak představuje nejvýraznější propad od roku 2009. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami.

Soukromé výdaje firem na vybavení a software prudce zpomalily a vzrostly pouze o 3 procenta v porovnání s 11,8 procenty posledního čtvrtletí 2012, ekonomové se však shodují, že je ještě brzy na to vinit z tohoto poklesu pětaosmdesáti miliardový škrt v mandatorních vládních výdajích, které začaly prvního března.

Inflace klesá

Inflace vzrostla čtvrtletně o 0,9 procenta, což je nejméně od druhé čtvrtiny roku 2012 a prudké zpomalení oproti 1,6 procenta v poslední čtvrtině loňského roku. Nízká inflace je sice dobrou zprávou pro americké domácnosti, na druhou stranu může způsobit, že se Fed (americká centrální banka) rozhodne uvolnit svou monetární politiku. Fed dlouhodobě cíluje inflaci okolo 2 procent.

Z části se zpomalení růstu ekonomiky dá rovněž přičíst na vrub suchu, které loni v létě způsobilo pokles úrody a donutilo tak zemědělce, aby svou úrodu na místo prodeje uskladnili.

Steen Jakobsen: K prosperitě se nemůžeme prospořit