Emiráty zrušily víza pro Čechy, cestovky čekají nárůst zájmu

Dubai Marina – moderní přístaviště a jeden z největších developerských projektů v Dubaji. Svůj domov tu má najít přes 120 000 lidí

Dubai Marina – moderní přístaviště a jeden z největších developerských projektů v Dubaji. Svůj domov tu má najít přes 120 000 lidí Zdroj: Jan Hocek

Češi a občané dalších dvanácti zemí Evropské unie už nebudou pro cesty do Spojených arabských emirátů potřebovat víza. České cestovní kanceláře si od zrušení vízové povinnosti do SAE slibují zvýšení zájmu o tuto blízkovýchodní zemi mezi českými turisty.

Spojené arabské emiráty vízovou povinnost zruší 22. března, informovalo na svých internetových stránkách české velvyslanectví v Abú Zabí s odvoláním na oznámení ministerstva zahraničí SAE.

Krok Abú Dhabí následoval poté, co Evropský parlament v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Rozhodnutí evropských poslanců ale musí ještě potvrdit Evropská komise a členské státy, upozornila mluvčí české diplomacie Johana Grohová. Žádné další země v programu na zrušení víz momentálně nejsou.

Do Spojených arabských emirátů budou od 22. března moci pouze s pasem cestovat občané ČR, Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Rozhodnutí ministerstva zahraničí SAE přivítala cestovní kancelář Fischer. „Jsme přesvědčeni, že tento krok přispěje k výraznému nárůstu obliby Spojených arabských emirátů mezi českými turisty. Zrušení poplatku za víza výrazně zatraktivní zájezdy do Emirátů. Dosud za víza každý klient, včetně dětí platil 1690 korun,“ sdělil mluvčí CK Fischer Jan Osúch.