Empire State Building čeká prodej přes burzu

Empire State Building

Empire State Building Zdroj: profimedia.cz

Podílníci ve společnosti, která vlastní slavnou Empire State Building, schválili prodej ikonické budovy v srdci newyorského Manhattanu formou primárního úpisu akcií (IPO). Podle analytiků půjde o jedno z nejsledovanějších realitních IPO posledních let. Plán prodeje podpořilo více než 80 procent z přibližně 2800 podílníků budovy, vyplývá z návrhu podaného americké komisi pro cenné papíry.

Na burzu by už měla jít nově založená společnost Empire State Realty Trust, která kromě mrakodrapu z roku 1931 vlastní dalších 18 nemovitostí. Z dat společnosti Dealogic vyplývá, že cíl Empire State Realty Trust získat vstupem na burzu jednu miliardu dolarů by z jejího IPO učinil druhý největší primární úpis akcií realitního trustu v americké korporátní historii.

Schválení návrhu prodeje znamená podle analytiků tvrdě vydřené vítězství rodiny Malkinových. Rodina realitních investorů, která má v Empire State Building největší podíl, bojovala měsíce proti minoritním vlastníkům, kteří byli proti návrhu. Kritici již schváleného plánu tvrdí, že chystaný obchod zvýhodňuje právě rodinu Malkinových na úkor ostatních vlastníků.

Empire State BuildingEmpire State Building

Advokáti obchodu zase tvrdí, že vše bude likvidnější, snadněji obchodovatelné a úpis pomůže diverzifikovat investice vlastníků. Rodina Malkinových vymění svůj podíl v Empire State Building za účasti v nové společnosti, které mají odhadovanou hodnotu 714 milionů dolarů. „Těšíme se, že budeme schopni našim investorům prokázat řadu benefitů této transakce,“ uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí rodiny Malkinových.

Prodej Empire State Building by ukončil dlouhou a barvitou kapitolu v životě postaršího mrakodrapu, který byl dostavěn na vrcholu krize třicátých let minulého století. Také by udělal tečku za bizarní vlastnickou strukturou, která se stala živnou půdou pro nesčetné právní rozepře a boje o kontrolu nad slavnou nemovitostí.

Empire State BuildingEmpire State Building | profimedia.cz

Z popela Velké hospodářské krize

Empire State Building nepřestává fascinovat ani dnes – více než 80 let po dokončení – rychlostí, s jakou byl mrakodrap ve stylu art deco na rohu 34. ulice a Páté avenue navržen a postaven. Ikonickou budovu navrhl architekt William Lamb ze společnosti Shreve, Lamb a Harmon za pouhé dva týdny. Nutno dodat, že ale vycházel z plánů na již uskutečněné projekty v Ohiu a Severní Karolíně.

Výkopové práce na místě budoucího mrakodrapu začaly v lednu 1930, v březnu na den svatého Patrika byl položen základní stavební kámen a 1. května 1931 prezident Hoover na dálku rozsvítil světla Empire State Building. Budova tím byla slavnostně otevřena. Na stavbě pracovalo přes tři tisíce dělníků, především nově příchozích imigrantů z Evropy. Budova rostla obdivuhodným tempem 4,5 patra za týden. Původní projekt počítal pouze s 80 patry, ale poté, co byla navýšena výška Chrysler Building, došlo k přidání pater také u budovy Empire State.

V době otevření nadále zuřila největší hospodářská krize lidských dějin, a tak polovina prostor v nové kancelářské budově zůstávala prázdná, čímž si vysloužila přezdívku Empty State Building.

Výstavba budovy vyšla na 43 milionů dolarů, kvůli poválečným finančním problémům musela být ale v roce 1951 prodána za pouhých 34 milionů dolarů. Mezi roky 1931 a 1972, kdy ji překonala severní věž Světového obchodního centra, byla nejvyšší stavbou New Yorku. Po teroristických útocích na New York v září 2001 se jí tento primát vrátil.

Nyní se již opět nachází ve stínu vycházejícího premianta newyorského panoramatu, budovy One World Trade Centre, dříve známé pod názvem Věž Svobody, která vyrůstá na místě zničeného Světového obchodního centra. Její stavba se především vlivem soudních sporů již vleče celé roky a rychlost výstavby Empire State Building tak rozhodně nepřekoná ani za použití modernějších technologií.