Erdogan loví voliče: Odpustí prý dluhy

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sice ještě oficiálně neoznámil kandidaturu v srpnových prezidentských volbách, už ale rozjíždí kampaň. Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) chystá daňovou amnestii, označovanou za největší v historii země. Kritici tvrdí, že předseda vlády stále více zasahuje do hospodářské politiky. Krok údajně nekonzultoval s odborníky.

Podle tureckých anglicky psaných deníků by amnestie měla zahrnovat odpouštění široké škály dluhů od daní z příjmů přes DPH a platby sociální pojišťovně po pokuty za veřejnou dopravu. „Erdogan před prezidentskými volbami činí kroky, které mu mají zvýšit oblibu u lidí,“ řekl Reuters anonymní zdroj z vlády.

Podle něj se premiér o materiálu neporadil s ministerstvem financí. „Odříznutí pro rozpočet klíčového úřadu od plánu nám dává obrázek, jak tu hospodářská politika funguje. Je to zjevné – Erdogan něco chce, tak se to udělá,“ podotkl ekonomický novinář Ugur Gürses.

Aktivní Erdogan

Ministerský předseda v poslední době vzbudil rozruch i kvůli tlaku na centrální banku ohledně politiky úrokových sazeb. Ta minulý měsíc základní sazbu snížila přes vysokou inflaci, Erdogan to však nepovažuje za dostatečné. „Přístup (guvernéra banky) k úrokovým sazbám vůbec neshledávám pozitivním a nebudu ho akceptovat. Doufám, že budou okamžitě přijaty nové kroky a záležitost bude vyřešena,“ vzkázal Erdogan v úterý.

Jeho naléhání je rovněž spojováno s volbami, před kterými je nutné vykázat hospodářský růst. Experti podotýkají, že trhy dosud zlehčovaly premiérova slova jako divadlo pro domácí publikum, pomalu je však začínají děsit. Obávají se, aby nepřikročil k personálním změnám v bance. Odborníci upozorňují, že volby Turecku nepřinesou nic dobrého. Buď ho čeká vláda jedné osoby, nebo boj mezi premiérem a prezidentem a vleklá politická krize.

Místopředseda AKP Mehmet Ali Sahin nedávno otevřeně řekl, že trojnásobný premiér setrvá v prezidentské funkci do roku 2023. Strana prý počítá i s tím, že v příštích parlamentních volbách získá více křesel a změnou ústavy zvýší pravomoci hlavy státu. Erdogan potom prý také bude moci být stranickým lídrem, současné zákony požadují neutralitu prezidenta.

Premiér chce hlasy Kurdů
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan doufá, že se mu podaří pro prezidentské volby získat podporu kurdské menšiny, která tvoří až pětinu populace. Na kurdském jihovýchodě země přitom nedávno propukly protesty minority proti výstavbě nových vojenských stanovišť. Ve středu bezpečnostní síly podnikly velkou operaci proti demostrantům, kteří blokují dálnici. Nasadily slzný plyn a vodní děla. Obě strany přesto tvrdí, že mírové rozhovory pokračují dobře.