Erdogan obvinil Kurdy, že chtějí ovládnout sever Sýrie

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil kurdské bojovníky, že si chtějí přivlastnit severní regiony Sýrie. V projevu na jihu Turecka konstatoval, že Ankara nikdy takový vývoj nepřipustí. Erdogan reagoval na zprávy o tom, že Kurdové se rozhodli kolem dobytého severosyrského města Tall Abjad vytvořit novou provincii pod vlastní správou.

„Jediné, o co jim jde, je ovládnout celý sever Sýrie,“ obvinil Erdogan kurdské vedení, které Turecko považuje za bezpečnostní hrozbu. „Za žádných okolností nedovolíme, aby se sever Sýrie stal obětí jejich plánů. Podobný krok by byl ohrožením turecké bezpečnosti,“ dodal.

Tall Abjad, který leží na syrsko-turecké hranici, se dostal pod kontrolu Kurdů v červnu, kdy byli z města vytlačeni bojovníci Islámského státu. Kurdové do města pronikli s podporou amerického letectva. Minulý týden místní kurdská samospráva vyhlásila ve městě a jeho okolí „autonomii“.

V Sýrii žijí asi dva miliony Kurdů a obývají hlavně sever a severovýchod státu. Nejvíc je jich v provincii Hasaká a v okolí měst Kobani a Afrín. Syrská vláda přišla v bojích proti opozici a potom také proti islámským radikálům o značné části území na východě a severu státu. Kurdové se pak v bojích extremistům stali hlavními spojenci mezinárodní koalice.