Erdogan po sestřelení bombardéru volal Putinovi, ten jej odmítl

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk/ap

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sedm nebo osm hodin po sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici telefonoval do Kremlu. Novinářům to sdělil ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Žádost o rozhovor byla Vladimiru Putinovi tlumočena, řekl Peskov, a naznačil tak, že rozhovor se neuskutečnil.

Ruské letadlo sestřelila turecká armáda v úterý a incident zmrazil vztahy mezi oběma zeměmi. Ruská vláda má do konce týdne sestavit návrh možných protiopatření, do Sýrie Moskva vyslala protiletadlový systém S-400 a k syrským břehům raketový křižník Moskva. Rusko žádá tureckou omluvu, což Erdogan odmítl.

„Ano, asi sedm nebo osm hodin po incidentu se Erdogan snažil prezidentovi dovolat, ne dříve,“ řekl Peskov. „Žádost byla prezidentovi tlumočena,“ dodal mluvčí a konstatoval, že nic dalšího novinářům nesdělí.

Putin byl rovněž podle mluvčího informován, že Erdogan se s ním chce setkat v pondělí v Paříži, kde se sejde mezinárodní summit o klimatických problémech. Zda se jednání Putina s Erdoganem uskuteční, ruský mluvčí neřekl.