Erdogan se prý vysmíval Evropanům kvůli uprchlíkům

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se dnes prý vysmíval Evropanům v souvislosti s migrační krizí. Podle agentury AFP poukázal na to, že Evropané byli jmenováni jako možní nositelé Nobelovy ceny za mír za přijetí "třiceti, čtyřiceti tisíc" uprchlíků, zatímco Turecko přijalo 2,2 milionu Syřanů.

„Někteří říkají, že přijmou třicet, čtyřicet tisíc uprchlíků. Poté se o nich z důvodů, které nechápu, mluvilo jako o kandidátech na Nobelovu cenu,“ řekl prezident v Istanbulu. AFP poznamenala, že Erdogan se v projevu nijak nevyjádřil ke „společnému akčnímu plánu“ týkajícímu se migrační krize, který byl předtím oznámen v Bruselu.

Za jednoho z favoritů na získání letošní Nobelovy ceny za mír byla považována německá kancléřka Angela Merkelová poté, co řekla, že Německo otevře své hranice 800 tisícům až milionu žadatelů o azyl, jež letos očekává. Ocenění nakonec dostala čtveřice tuniských organizací známá jako kvartet pro národní dialog.

Erdogan prohlásil, že Turecko už přijalo „2,5 milionu uprchlíků“. Z toho je podle něj 2,2 milionu Syřanů a 300 tisíc Iráčanů. „My všichni neseme finanční náklady“ s tím spojené, řekl rovněž a dodal, že Turecko od začátku syrské krize už vynaložilo osm miliard dolarů (přes 190 miliard korun). To je podle jeho slov podstatně více než „mezinárodní pomoc ve výši 417 milionů dolarů“.

Společný akční plán

Evropská komise v noci na dnešek po skončení summitu Evropské unie oznámila, že se s Tureckem dohodla na „společném akčním plánu“ k zastavení přívalu migrantů. Plán se podle Bruselu týká zejména nových jednání o kandidatuře Turecka na členství v Evropské unii, usnadnění přístupu tureckých občanů k vízům a finanční pomoci této zemi. Turecko na druhé straně akceptuje přijetí více běženců, posílí kontrolu svých hranic a zintenzivní boj proti pašerákům lidí.

Debaty o konkrétní podobě tohoto plánu budou v příštích dnech následovat. Podle západních diplomatů by částka určená Turecku mohla dosáhnout výše až tří miliard eur (81 miliard korun).