Erdogan: Útoky na syrské Aleppo vyvolávají novou uprchlickou vlnu

Syrští uprchlíci na britské vojenské základně Akrotiri na Kypru

Syrští uprchlíci na britské vojenské základně Akrotiri na Kypru Zdroj: ctk/ap

Podle tureckého prezidenta existují silné náznaky, že kvůli nárůstu útoků na syrské město Aleppo (Halab) začala nová vlna přílivu migrantů. V Turecku jsou už teď asi dva miliony syrských uprchlíků, což je nejvíce ze všech sousedních zemí. Ankara již dříve varovala, že by z Aleppa a jeho okolí mohly dorazit další tři miliony běženců.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět vyzval, aby bylo vycvičeno a vybaveno více syrských rebelů. Ti v Sýrii bojují jak proti režimu prezidenta Bašára Asada, tak proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS). Podle Erdogana by rovněž měla na hranicích se Sýrií vzniknout bezpečná zóna, do které by se mohli uchýlit běženci, kteří přišli o střechu nad hlavou. Tento plán ale zatím u západních spojenců nezískal přílišnou podporu.

„Jestliže k tomu dojde, pak se domnívám, že se migrace ze Sýrie zastaví a že i ti uprchlíci, kteří jsou na našem území, se budou moci vrátit zpět,“ dodal turecký prezident.

V provincii Aleppo v posledních týdnech zintenzivněla své akce syrská armáda, která se snaží dobýt zpět místa obsazená povstalci a ozbrojenci z IS. Jejich ofenzivu ze vzduchu bombardováním podporuje ruské letectvo.