Etiopii zachvátily rozsáhlé protesty, vládní jednotky zabily na sto demonstrantů

Etiopské bezpečnostní síly při potlačování víkendových protivládních protestů zabily nejméně 97 lidí. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na předběžnou bilanci tamních opozičních zdrojů a organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Vláda, která vyzvala k násilnému potlačení pouličních protestů, se k počtu obětí nevyjádřila.

Tisíce lidí demonstrovaly v sobotu i v neděli tak jako v minulých týdnech především v oblasti Oromie ve střední části země a v oblasti Amhara na severu, poprvé ale také v metropoli Addis Abeba. Podle AI zahynulo v Oromii nejméně 67 lidí a v oblasti Amhara nejméně 30. Opozice tvrdí, že obětí bylo celkem nejméně 100 a že bilance se nejspíš ještě zvýší, protože mnoho lidí bylo při střelbě vážně zraněno a lékaři bojují o jejich život.

Vládní síly také v metropoli i jinde zatkly blíže neupřesněný počet demonstrantů. Vláda o víkendu také opět zablokovala obyvatelům přístup k internetu. Stejně jako v minulosti to zdůvodnila tím, že za pouliční násilí jsou zodpovědné „protivládní živly“, které sídlí v zahraničí a fungují přes internet.

Víkendové protesty byly podle zahraničních komentářů svým rozsahem ojedinělé. V regionech Oromija a Amhara žije zhruba 80 procent všech obyvatel Etiopie. Obviňují vládu, jejíž klíčoví představitelé patří k jinému etniku, že je silně diskriminuje.

„Jde o masové hnutí občanské neposlušnosti, které neorganizují politické strany. Lidé už mají dost tohoto režimu a všude to vyjadřují,“ řekl agentuře AFP představitel opozice a předseda parlamentu správní oblasti Oromie Merera Gudina.

Etiopský premiér Hailemariam Desalegn v pátek zakázal veškeré demonstrace, které podle něj ohrožují jednotu země. Vyzval policii, aby případným dalším protestům zabránila všemi dostupnými prostředky.