EU bude zabavovat plavidla pašeráků, může je i potopit

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž)

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž) Zdroj: difesa.it

Lodě námořní operace EU ve Středozemním moři budou zřejmě už za několik týdnů moci v mezinárodních vodách dopadat a případně také ničit plavidla, která používají pašeráci k převozu tisíců migrantů k evropským břehům. Ministrům obrany unijních zemí to na neformální schůzce v Lucemburku navrhla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Novinářům pak řekla, že zástupci členských zemí návrh v první debatě široce podpořili.

Unijní operace s názvem Eunavfor Med byla na základě jarního rozhodnutí členských zemí unie spuštěna letos v červnu. Její plavidla a lidé se dosud - v první fázi - věnovali sběru a analýze zpravodajských informací.

Z těch podle Mogheriniové plyne, že po nyní navrhovaném přechodu do druhé fáze bude možné také v mezinárodních vodách účinně zasahovat. Pokud by totiž nyní navrhované širší mantinely operace platily už v minulých pěti týdnech, měly by za tu dobu lodě Eunavfor možnost zakročit celkem šestnáctkrát.

Evropští diplomaté zdůrazňují, že operace je v souladu s mezinárodním právem. Proto by k jejímu plnému spuštění také v územních vodách například afrických zemí byl potřeba souhlas Rady bezpečnosti OSN a příslušných států. Na tom podle Mogheriniové „práce pokračují“.

O návrhu posunout se ve Středozemním moři od pozorování k aktivním akcím budou v pátek a v sobotu jednat i ministři zahraničí EU. V příštích týdnech bude také potřeba najít dodatečné prostředky k tomu, aby své nové úkoly mohla nejnovější evropská námořní operace úspěšně plnit.

Reportáž: Každou noc se snaží dostat do Maďarska stovky běženců