EU dala Portugalcům delší lhůtu na zavedení úspor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám dostalo od věřitelů více času na rozpočtové škrty požadované v rámci záchranného úvěru. Uvedl to dnes portugalský ministr financí Vítor Gaspar. Dodal, že rozpočtový schodek Portugalska by měl letos podle nového plánu činit 5,5 procenta hrubého domácí produktu namísto dříve předpokládaných 4,5 procenta.

Portugalsko podle ministra úspěšně zvládlo sedmou kontrolou věřitelů, což zemi opravňuje k získání dalších dvou miliard eur (přes 50 miliard Kč) ze záchranného úvěru. Věřitelé zemi navíc povolili, aby trvalé rozpočtové škrty v objemu 2,5 procenta HDP, tedy kolem čtyř miliard eur, byly dokončeny až v příštím roce namísto původně plánovaného letoška.

Gaspar dnes rovněž předpověděl, že portugalský HDP se v letošním roce sníží o 2,3 procenta namísto dříve předpokládaného poklesu o procento. Míra nezaměstnanosti se podle ministra letos dostane na 18,2 procenta a napřesrok stoupne na 18,5 procenta.

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v prohlášení zveřejněném v průběhu dneška podle agentury Reuters uvedl, že návrh na prodloužení lhůty na snížení rozpočtového deficitu Evropská komise předloží ministrům financí členských států, kteří by o něm měli hlasovat.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Portugalskou ekonomiku od té doby tlačí dolů opatření ke snížení rozpočtového deficitu, která jsou součástí podmínek úvěrové dohody.

Někdo musí říct: A dost, krize už není!