EU nechce jednat s Bernem o změnách v dohodě o volném pohybu osob

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Evropská unie nehodlá se Švýcarskem vyjednávat o změnách v dohodě o volném pohybu osob, které chce Bern prosadit kvůli výsledkům letošního referenda, v němž se občané vyslovili pro zavedení kvót pro přistěhovalce. V dopise o tom švýcarského prezidenta informovala unijní šéfka diplomacie Catherine Ashtonová, napsala dnes agentura Reuters.

Dohoda o volném pohybu osob mezi Švýcarskem a Evropskou unií začala platit v roce 2002 a znamenala, že jak Švýcaři, tak lidé z EU mohou volně překračovat hranice. Letos v únoru ale Švýcaři těsnou většinou podpořili omezení přistěhovalectví, které navrhli tamní nacionalisté, a chtěli proto dohodu s unií změnit. Na to ale osmadvacítka nepřistoupila.

Švýcarsko v červnu představilo koncept, podle něhož mají být od roku 2017 zavedeny kvóty pro vydávání povolení k pobytu delšímu než čtyři měsíce. Bern tvrdí, že pro občany z EU budou platit mírnější pravidla, než pro ostatní cizince, což prý má zmírnit odvetná opatření ze strany Bruselu či sousedních zemí, jako jsou Německo a Francie.