EU postaví ratingové agentury do latě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ratingové agentury budou v budoucnu právně odpovědné za svá chybná hodnocení. V úterý večer se na tom dohodli zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a Evropské rady. Nová pravidla by měla být přijata do konce roku.

Podle komisaře pro vnitřní trh Michela Barniera omezí „nadměrné spoléhání na ratingy, vymýtí střety zájmů a vytvoří režim občanskoprávní odpovědnosti“. Agentury budou muset při hodnocení jednotlivých zemí být „transparentnější“, dodal.

Každá ratingová agentura si sama zvolí tři dny v roce, kdy bude smět uveřejňovat „nevyžádané ratingy“ suverénních států. Publikaci ratingů mimo tuto dobu musí odůvodnit, aby nemohly destabilizovat finanční trhy, vysvětlil Barnier. Vyjednávači se také dohodli, že ratingy hodnotící státní dluh budou zveřejňovány až po skončení obchodního dne a nejméně jednu hodinu před otevřením akciových trhů v EU“.

Z nedbalé či úmyslně chybné hodnocení budou agentury nově odpovědné. EU doufá, že na zisk orientované ratingové agentury budou díky tomu méně náchylné k příznivému hodnocení svých investorů. Pukud budou investoři v jedné ratingové agentuře držet přes deset procent akcií, jejích podíl nesmí v dalších agenturách přesáhnout petiprocentní hranici, uvedl právník Jean-Paul Gauzes.

Komise chce agenturám také zakázat hodnocení těch firem, které vlastní více než 10 procent jejich akcií. To poškodí například Moody’s, v níž 12,75 procenta akcií drží Berkshire Hathaway Warrena Buffeta.

Evropská komise uvedla, že přísnější regulace umožní narušit současnou nadvládu „velké trojky“ ratingových agentur Fitch, Moody’s a Standard & Poor’s a podpoří vznik konkurence. Nový pravidla musí ještě posvětit Evropský parlament a vlády všech 27 členských zemí.

EU nadále plánuje vytvoření vlastní ratingové agentury. Podle Evropské komise by mohla vzniknout v roce 2016.

Ratingové agentury jsou Evropské unii trnem v oku již delší dobu. „Evropa se nesmí nechat zničit od tří amerických soukromých podniků,“ řekla například loni v červenci komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Před dvěma týdny postavila italská prokuratura před soud sedm zástupců Standard & Poor's a Fitch za manipulaci s úvěrovým ratingem země.