EU rozšířila sankce: Na Krymu se nesmí investovat, cestovat či kotvit

Proruské jednotky hlídkují před krymským parlamentem

Proruské jednotky hlídkují před krymským parlamentem Zdroj: CTK

Evropská unie oficiálně přitvrdila sankce související s ruskou anexí Krymu. Krok byl již dříve avizován. Občané a firmy z EU nebudou smět na poloostrově investovat či kupovat nemovitosti. Evropští turističtí operátoři nebudou nabízet turistické služby na Krymu či v Sevastopolu. Všechny lodě plující pod evropskými vlajkami budou moci v přístavech poloostrova kotvit jen v nouzových případech. Moskva tento krok označila za "další konfrontační rozhodnutí".

Zákaz platí od soboty, v pátek bude publikován v oficiálním věstníku EU. Pro už existující smlouvy týkající se lodní dopravy platí výjimka do 20. března. Sankce také zakazují investice do firem na poloostrově či tam vyvážet určité druhy zboží a techniky v oblastech jako je doprava, telekomunikace či těžba nerostných surovin. Ve stejných odvětvích začíná také platit zákaz poskytovat firmám z Krymu technickou pomoc nebo stavební či inženýrské služby.

„Považujeme za naprosto nepřípustnou jakoukoli diskriminaci obyvatel Krymu a Sevastopolu ze zpolitizovaných důvodů,“ zareagovalo podle agentury TASS na zpřísnění sankcí ruské ministerstvo zahraničí. Podle něj jde o „snahu potrestat obyvatele poloostrova, kteří se v referendu svobodně rozhodli připojit k Rusku“.

Prezidenti zemí EU projednávají ukrajinskou krizi

Přitvrzení sankcí, o kterém bylo rozhodnuto už dříve, bylo oznámeno jen krátce před začátkem summitu lídrů evropské osmadvacítky. Ukrajinskou krizi a strategickou otázku vztahů EU a Ruska mají premiéři a prezidenti členských zemí na programu jednání.

Unie kvůli krizi zavedla několik druhů sankcí. V první řadě nyní už více stovce osob a několika firmám zmrazila evropské majetky a zakázala vstup na své území. Zdůvodněno je to porušováním územní celistvosti Ukrajiny a v případě Krymu také tím, že unie neuznává jeho anexi Ruskem. Omezen byl ale také export zbraní a určitých technologií do Ruské federace a především přístup ruských firem a bank na světové finanční trhy. Ruský prezident Vladimir Putin dnes novinářům řekl, že sankce přispěly asi 25 až 30 procenty k nynějším hlubokým ekonomickým potížím jeho země.