EU se dohodla na nových opatřeních na pomoc výrobcům potravin

ovoce, zelenina, potraviny, ilustrační foto

ovoce, zelenina, potraviny, ilustrační foto Zdroj: ctk

Představitelé Evropské unie se dohodli na nových opatřeních na podporu producentů potravin, které zasáhlo ruské embargo. Zveřejní je během příštích dnů. Program nedávno narazil na problémy, neboť z Polska přišlo podle zahraničních agentur nepřiměřeně mnoho žádostí o podporu.

Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Hodnota zemědělského exportu EU do Ruska se pohybuje kolem 11 miliard eur (zhruba 300 miliard Kč) ročně. Ruské embargo se podle Evropské komise týká zboží v hodnotě pěti miliard eur.

125 milionů eur na ovoce a zeleninu

Komise již v srpnu například uvolnila 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze. Tento program však v září pozastavila kvůli velkému počtu žádostí. Například polští farmáři prý požádali o větší kompenzace, než činí roční vývoz celé EU do Ruska, píše agentura Reuters.

Cílem nových opatření bude stejně jako v případě předchozích kroků komise stabilizovat ceny tím, že producenti budou dostávat odškodné za stahování přebytků z trhu. Komise podle mluvčího po úterním jednání se zástupci členských zemí EU dokončuje podobu a rozpočet nového systému kompenzací. „Oficiální zveřejnění se očekává začátkem příštího týdne. Nová pravidla okamžitě vstoupí v platnost,“ uvedl mluvčí.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU