EU stupňuje boj proti pašerákům lidí. Začne jim zabavovat lodě

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto)

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Evropská unie zahájí od 7. října novou fázi boje proti pašerákům lidí v oblasti Středozemního moře. Vojenská plavidla členských zemí budou zasahovat proti lodím převáděčů v mezinárodních vodách a budou je moci i zabavovat.

„Druhá fáze evropské operace proti obchodníkům s migranty začne 7. října,“ sdělila šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová po návštěvě operačního velicího střediska v Římě.

Evropská unie schválila před deseti dny použití vojenské síly proti pašerákům lidí, kteří operují z Libye. Evropské válečné lodě ale budou moci zasahovat pouze v mezinárodních vodách, takže nesmějí vstupovat do libyjských teritoriálních vod, upřesnila Mogheriniová.

Přečtěte si rozhovor:

Unie již ve Středozemním moři vedla jednu operaci v průběhu léta. Se čtyřmi loděmi a několika letadly se ale omezovala v mezinárodních vodách pouze na monitorování zločineckých sítí, které z libyjských břehů směrem k Evropě denně odesílají lodě plné uprchlíků.

Od začátku letošního roku do konce srpna zahynulo při pokusu dostat se ilegálně do Evropy přes Středozemní moře 2630 osob, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Loni za stejnou dobu to bylo asi 2100 mrtvých, za celý loňský rok asi 3500. Celkem připlulo podle zprávy UNHCR letos do Evropy přes Středozemní moře asi 432 tisíc imigrantů, z toho nejvíce do Řecka (asi 309 tisíc) a do Itálie (121 tisíc).