EU zahájila přístupové rozhovory se Srbskem, dokončit je může za pět let

Srbsko (ilustrační foto)

Srbsko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Petar Milosevic via Wikimedia

Evropská unie večer zahájila přístupové rozhovory se Srbskem. Otevřeny byly první dvě kapitoly, které se týkají finanční kontroly a normalizace vztahů s Kosovem. Rozhovory oficiálně odstartovali lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který nyní předsedá Radě ministrů EU, a srbský premiér Aleksandar Vučić.

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn blahopřál Srbsku, jeho vládě a lidu ke všemu, čeho dosáhly na cestě do Evropy, ale upozornil, že teprve nyní je čeká těžká a náročná práce. V lednu by mohly být v jednáních se Srbskem otevřeny další dvě kapitoly, týkající se soudnictví, lidských práv a spravedlnosti.

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni podle listu Večernje novosti řekl, že otevření prvních kapitol je důležitou etapou v návratu Srbska do „společného evropského domu“ a že Srbsko se může spolehnout na Itálii jako na strategického partnera v nadcházejících fázích procesu.

Gentiloni poznamenal, že zahájení rozhovorů je jasným uznáním rozsáhlých a náročných reforem v Srbsku, jakož i konkrétních výsledků v v politickém dialogu s Prištinou.

Kapitoly 32 a 35, které dnes Srbsko v Bruselu otevřelo z celkového počtu 35, by podle pozorovatelů mohly zůstat otevřené až do samého konce vyjednávání.

V Bělehradě se sice hovoří o roku 2020 jako o možném datu vstupu, ale termín je nejistý. Na srbské cestě je mnoho překážek a samotná EU právě čelí jedné z nejhorších krizí od svého vzniku.