EU zaplatí Turecku 81 miliard na uprchlíky a rozmrazí přístupové rozhovory

Turecký premiér Ahmet Davutoglu a předseda Evropské rady Donald Tusk

Turecký premiér Ahmet Davutoglu a předseda Evropské rady Donald Tusk Zdroj: CTK

Na společném postupu ve snaze zmírnit migrační proud do Evropy se dnes na summitu v Bruselu shodly Evropská unie a Turecko, řekl předseda unijních summitů Donald Tusk. Evropská unie poskytne Ankaře tři miliardy eur (asi 81 miliard korun) na zlepšení situace tamních syrských uprchlíků, otevřeny budou další kapitoly přístupových rozhovorů a zjednodušen bude vízový režim.

„Nečekáme od nikoho, že bude hlídat naše hranice místo nás. To má a musí být prací nás Evropanů,“ zdůraznil Tusk. Očekává ale zásadní „změnu pravidel hry“ při zmenšování migračního proudu z Turecka směrem do Evropy.

Český premiér Bohuslav Sobotka novinářům po schůzce řekl, že Turecko zpřísní ostrahu svých hranic, bude aktivně bránit nelegální migraci směrem do EU. Země začne aktivněji zasahovat proti sítím převáděčů a pašeráků lidí. „Měla by se zintenzivnit spolupráce mezi Tureckem, Řeckem a Bulharskem při ochraně společné hranice,“ vypočetl předseda české vlády.

Tranzitní země

Zdůraznil ale také, že žádná dohoda není „kouzelným proutkem“, který sám o sobě zajistí konec migrační krize. „Je jasné, že Turecko není příčina. Turecko je klíčová tranzitní země, která může přispět k regulaci krize, ale nezastaví ji,“ podotkl Sobotka. K tomu je podle něj potřeba najít politické řešení pro ukončení občanské války v Sýrii.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu před novináři připomněl, že nejde jen o tureckou či evropskou otázku. „Musíme jednat společně,“ upozornil a zdůraznil, že jediným trvalým způsobem řešení migrační krize je uspokojivé řešení syrské otázky.

„Platíme cenu za neschopnost systému OSN vyřešit syrskou krizi v počátcích,“ poznamenal turecký premiér. Připomněl, že v zemi je nyní 2,2 milionu syrských uprchlíků a další lidé z jiných zemí v regionu. Turecko už na ně utratilo okolo osmi miliard dolarů. „V některých městech je víc syrských uprchlíků než tureckých občanů,“ podotkl Davutoglu. Zdůraznil proto, že ony tři miliardy eur nejsou určeny Turecku, ale právě pro tyto miliony uprchlíků.

Možnost legálně pracovat

Německá kancléřka Angela Merkelová upřesnila, že peníze budou určeny například na školní programy pro děti. Turecko by podle ní mělo také usnadnit uprchlíkům možnost v zemi legálně pracovat. To by mělo zlepšit jejich životní situaci v Turecku tak, aby nepovažovali nebezpečnou cestu do Evropské unie za lepší z variant.

Evropská komise přispěje na ony tři miliardy jen 500 miliony eur z unijního rozpočtu, zbytek musí doplnit členské země. Pro Česko to podle Sobotky bude znamenat 300 až 400 milionů ročně v letech 2016 a 2017. Tusk dnes uvedl, že do unie letos nelegálně přišlo 1,5 milionu migrantů. Jeho tým poté doplnil, že se jedná o údaj evropské agentury Frontex.

Společně přijaté prohlášení z dnešního jednání kromě jiného také uvádí, že od června 2016 bude Turecko plně provádět takzvanou readmisní dohodu. Přebírat tedy bude ty osoby ze třetích zemí, které přes jeho území přicestovaly do EU a nezískaly tam azyl.

Zrušení víz

Bezvízový styk pro Turky předpokládá dohoda - při splnění podmínek z turecké strany - od října 2016. „Uvidíme na podzim, zda byly podmínky skutečně naplněny,“ poznamenala k tomu před novináři Merkelová. Předseda unijních summitů Tusk připomněl, že Turecko je nejen klíčový strategický partner Evropy, ale také kandidát na členství v Evropské unii od roku 1999.

Dnes lídři zemí EU a turecký premiér Davutoglu souhlasili s „novou energií“ pro tyto vlekoucí se přístupové rozhovory. Davutoglu míní, že budoucí turecké členství bude pro Evropskou unii „přínos“. Německá kancléřka připomněla, že už v prosinci začnou podle starší dohody jednání o kapitole týkající se hospodářství a měnové politiky.

Evropská komise zahájí na počátku příštího roku přípravné práce na otevření kapitol o energetice, ale také o základních právech, soudnictví, svobodách a bezpečnosti, vzdělávání a také o zahraniční, bezpečnostní a obranné politice. K jejich skutečnému otevření je ale třeba jednomyslný souhlas všech členů unie, což je problém především kvůli trvajícímu odporu Kypru.

Summit po 11 letech

Dnešek však podle Tuska, který připomněl trvající evropské výhrady k porušování lidských práv v Turecku, není „přepsáním“ evropské politiky týkající se rozšíření.

Premiér Sobotka před novináři spočetl, že to je poprvé po 11 letech, kdy se schůzka na podobně vysoké úrovni vůbec koná.
V řadě oblastí se podle něj posílí strategické partnerství osmadvacítky a Ankary. „Je jasné, že EU strategické partnery potřebuje. Nejde jen o řešení migrační krize, ale o posílení spolupráce například v boji proti terorismu,“ řekl Sobotka s tím, že Turecko je důležitým regionálním hráčem.

Podle tureckého zástupce je „klíčová zpráva“, že jedním z bodů je také pořádání summitů EU-Turecko dvakrát ročně.

Komise navrhne dobrovolné přesídlování syrských uprchlíků do EU
Evropská komise v prosinci navrhne, jak by bylo možné uskutečnit legální přesídlení syrských uprchlíků z Turecka do EU. Novinářům to po dnešním summitu EU-Turecko řekl předseda komise Jean-Claude Juncker. Zdůraznil přitom, že členské země unie by se na tomto plánu měly podílet na dobrovolném základě.
S nápadem přišlo Německo. Kancléřka Angela Merkelová o tématu před začátkem dnešního summitu jednala se svými partnery z některých významných zemí EU. V německém tisku přitom v souvislosti s návrhem zaznělo číslo 400 tisíc lidí, kteří jsou nyní v uprchlických táborech v Turecku.
Podle Junckera zatím zájem účastnit se nového projektu dalo najevo osm států. Na podobném plánu, ovšem v řádově nižších hodnotách, se země EU shodly už letos před prázdninami. Tehdy se dohoda týkala celkem 20 tisíc osob z táborů v Turecku, Jordánsku a Libanonu. Na České republice mělo připadnout 400 lidí.