EU zrušila sankce vůči Barmě navzdory násilnostem

Barma

Barma Zdroj: reuters

Evropská unie zrušila sankce proti Barmě, která prochází politickými, sociálními a hospodářskými reformami. V zemi se ale zároveň vyhrotil po léta doutnající spor mezi buddhisty a muslimy. Ochránci lidských práv proto tvrdí, že by Západ neměl jednat unáhleně. Postihy by podle nich bylo lepší nechat v platnosti, dokud si vláda s vlnou násilností neporadí.

O trvalém odvolání sankcí včera podle očekávání rozhodli v Lucemburku šéfové unijních diplomacií. Zrušili cestovní omezení pro představitele země, zmrazení majetku více než tisícovky barmských společností a zákaz investic do mnoha oblastí. V platnosti ale zůstalo zbrojní embargo. Britský ministr zahraničí William Hague zdůraznil, že s krokem souhlasila někdejší disidentka Do Aun Schan Su Ťij. USA tlak na Barmu rovněž uvolňují.

Organizace Human Rights Watch přitom úřady země obvinila ze zločinů proti lidskosti a etnických čistek. „Zatímco státní bezpečnostní síly v několika případech zakročily, aby zabránily násilnostem a ochránily prchající muslimy, mnohem častěji stojí během útoků stranou nebo přímo podporují útočníky páchající vraždy a další násilnosti,“ píše se ve zprávě organizace. Nečinnost úřadů na jednom místě podle aktivistů podněcuje útoky i jinde.

BBC včera zveřejnila policejní videozáznam, na kterém strážci pořádku přihlížejí útoku stoupenců buddhismu na náboženskou menšinu ve městě Meittchila, kde během potyček minulý měsíc zemřely čtyři desítky lidí. Ukazuje mimo jiné, jak se hořící muslim válí bez pomoci na zemi. „Pro něj žádnou vodu, nechte ho zemřít,“ ozve se ze zástupu diváků.

Svět objevuje novou Barmu. Ona musí najít samu sebe