Euroskeptici z UKIP varují před kultem osobnosti. Bojí se vlastního lídra

Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: ctk

Přední členové protiunijní Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) varovali před kultem osobnosti ve straně a zostřením rétoriky předsedy strany Nigela Farage. Stranu stravují vnitřní rozbroje poté, co UKIP před týdnem v parlamentních volbách přes poměrně vysoké celkové zisky získala kvůli většinovému volebnímu systému pouze jeden mandát.

Ekonomický mluvčí UKIP Patrick O'Flynn, který je stejně jako Farage zároveň europoslancem, v rozhovoru pro list The Times řekl, že z Farage se v posledních měsících stal „nerudný, nedůtklivý a agresivní“ muž. Předtím to přitom byl „veselý, energický a výřečný“ politik.

O'Flynn Farageovi doporučil, aby při řízení strany více naslouchal druhým. Kromě kritiky vůdcovského stylu předsedy UKIP uvnitř strany existuje dlouhodobý spor mezi levicovým a pravicovým křídlem o další směřování a také o přijímání peněz, které jí náleží z veřejných prostředků na základě třináctiprocentního volebního výsledku.

Čtěte komentář Radka Palaty k britským volbám:

I jediný úspěšný kandidát do britského parlamentu Douglas Carswell se kloní k názoru, že strana by neměla přijmout celých 650 tisíc liber (téměř 26 milionů korun) ročně, které může od státu dostat na financování dodatečného personálu. Farage prý na Carswella naléhal, aby od svého názoru ustoupil.

„To, co se stalo, nás určitě opravňuje říci, že to vypadá jako v absolutistické monarchii nebo kult osobnosti,“ poznamenal k tomu O'Flynn.

Farage rezignoval na svou funkci předsedy UKIP hned minulý pátek, den po volbách. Znovu se jí ale ujal tři dny poté, co jej širší vedení strany přesvědčilo, aby zůstal.