Eurotunel se brání přílivu imigrantů. Vytváří záměrné záplavy

Zaplavené okolí Eurotunelu

Zaplavené okolí Eurotunelu Zdroj: profimedia.cz

Provozovatelé Eurotunelu, kteří se už měsíce potýkají s davy imigrantů u města Calais pokoušejícími se proniknout do Velké Británie, se odhodlali k radikálnímu kroku. Zatopili louky u ústí tunelu na francouzské straně.

Společnost Eurotunnel vybudovala kolem terminálu na francouzské straně soustavu příkopů, zesílila ploty a vymýtila okolní louky, aby byly přehlednější. Ani tak se ale bezpečnostním složkám nedařilo zabránit imigrantům ve vniknutích do tunelu.

Zatopení okolí tunelu přitom nebylo nijak náročné. Terminál je postavený v bažinaté oblasti a tak stačilo je přestat z okolních luk pravidelně odčerpávat vodu. „Nechali jsme hladinu stoupnout a vytvořili jsme tak systém přehrad, která lidem zabrání, aby se dostali k plotům. Využili jsme přírodní prostřední jako ochranu,“ uvedl mluvčí firmy Josh Keefe serveru The Local.

Tunel se již pokusily překonat desítky imigrantů. Je přitom o mimořádně riskantní cestu, na které je může srazit vlak, nebo mohou utrpět úraz elektrickým proudem. Překážky v okolí tunelu se za uplynulých šest měsíců pokusily překonat tisíce lidí.

Rozhodnutí zpřísnit bezpečnostní opatření následuje poté, co se somálskému imigrantovi podařilo projít celým 50 kilometrů dlouhým tunelem. Zatčen byl až britskou policii nedaleko ústí tunelu ve Folkenstone.

Podle Keefeho se postupné zpřísňování bezpečnostních opatření vyplácí. „Od října jsme nezaznamenali téměř žádné průniky,“ řekl.