Eurozóna nechtěla zveřejnit zprávu MMF o řeckém dluhu. Kvůli referendu

Kampaň před řeckým referendem

Kampaň před řeckým referendem Zdroj: ctk

Země eurozóny se prý snažily zabránit tomu, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek zveřejnil zprávu o finanční situaci Řecka. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Zpráva hovoří o nutnosti další finanční pomoci Řecku a odpisu části jeho dluhů.

Na dokument se v pátek odvolával řecký premiér Alexis Tsipras a tvrdil, že závěry měnového fondu o potřebě restrukturalizace řeckého dluhu ospravedlňují tvrzení Atén, že dluh je dlouhodobě neudržitelný.

MMF ve své zprávě uvedl, že Řecko bude v průběhu příštích tří let potřebovat dodatečné finanční prostředky v objemu nejméně 50 miliard eur (1,4 bilionu korun) a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby získalo prostor pro oživení hospodářství.

Fond ale zároveň upozornil, že za současnou situaci v Řecku mohou rozhodnutí Tsiprasovy vlády a kriticky se zmínil o tom, že Řecko příliš dlouho otálelo s privatizací státního majetku, a nezískalo tak potřebné prostředky.

Podle zdroje Reuters vznikl na středečním zasedání MMF spor o to, zda dokument zveřejnit. Proti byly evropské země, kterým se nelíbilo načasování: zpráva se totiž měla na veřejnosti objevit jen tři dny před řeckým referendem. Zbylí členové MMF v čele se Spojenými státy ale nakonec prosadily svou.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

„Nebylo to lehké rozhodnutí. Nežijeme mimo realitu, ale EU musí pochopit, že ne všechno se může rozhodovat podle jejích pravidel,“ řekl Reuters zdroj z MMF. Mluvčí fondu Angela Gaviriaová věc odmítla komentovat.

Měnový fond podle Řeků svou zprávou potvrdil mínění Atén, že debaty o udržitelnosti řeckého dluhu měly být jádrem zdlouhavého pětiměsíčního vyjednávání o finanční pomoci, které se minulý týden dostalo do slepé uličky. Státní dluh Řecka nyní přesahuje 320 miliard eur (8,7 bilionu korun) a ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) je druhý největší na světě za Japonskem.

Země eurozóny ale trvaly na tom, že o odpuštění části dluhu či odkladu splátek může být řeč až ve chvíli, kdy Řecko splní podmínky věřitelů, provede reformy a škrty, a zajistí tím udržitelnost svých financí.

Zadlužení Řecka v poměru k HDP:Graphical visualization of Greece Government Debt To GDP