Eurozóna se řítí k zemi volným pádem, varuje člen rady ECB

Pravděpodobnost propadu eurozóny do recese přesáhla 50 procent. Před několika měsíci přitom byla hluboko pod deseti procenty. Pro lucemburskou rozhlasovou stanici RTL to řekl člen bankovní rady Evropské centrálou banky (ECB) Yves Mersch.

„V průběhu posledních několika týdnů měsíců se ekonomika ocitla ve volném pádu,“ dodal Mersch, který je zároveň i guvernérem Lucemburské centrální banky. Možnost „mírné recese“ na konci roku připustil po včerejším snížení úrokové sazby na 1,25 procenta i nový šéf ECB Mario Draghi.

Mersch ale ve svých temných prognózách zachází dále. Lucemburskému deníku Tageblatt řekl, že na trhu už nikdo nikomu nevěří. Nechuť riskovat prý dosáhla takové úrovně, že státní dluhopisy nikdo nekupuje.

Na trhu tak už zůstává jediný zájemce, a to právě ECB. Mersch ale uklidnil, že ani krach Řecka nemůže banku ohrozit. „Všechny cenné papíry, které ECB drží, jsou zajištěné garancemi. I kdyby Řecko nebylo schopné zaplatit, stále si budeme moci nárokovat tyto garance,“ řekl.

Díky snížení úrokové sazby lze podle Mersche očekávat, že inflace do března 2012 výrazně klesne a udrží se poté pod dvěma procenty. Pokud by se situace měla nadále zhoršovat, ECB „má ještě dost střelného prachu“, uzavřel Mersch.