Eurozóna vyzývá Řecko k většímu úsilí

Ministr financí řecké levicové vlády Janis Varufakis

Ministr financí řecké levicové vlády Janis Varufakis Zdroj: ctk/ap

Atény se zřejmě hned tak nedočkají dalších prostředků z mezinárodní pomoci. Představitelé eurozóny dávají najevo, že zatím nejsou spokojeni s jejich reformním úsilím. Řecký ministr financí Janis Varufakis v neděli na oplátku naznačil, že pokud se země s věřiteli nedohodne, může dojít na referendum, které by teoreticky mohlo vést k návratu k drachmě.

Řecko si zajistilo prodloužení záchranného programu o čtyři měsíce, věřitelé ale chtějí nejdříve vidět detailní plán reforem, než uvolní peníze. Aténám se přitom podle expertů prostředky rychle tenčí. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem před včerejším jednáním ministrů financí eurozóny uvedl, že Řekové musí přestat ztrácet čas a začít seriózně rozvíjet svůj reformní balík. Už dříve podotkl, že poslední návrhy Varufakise nejsou dostatečné a země tento měsíc peníze zřejmě nedostane.

„Nestačí si vyměňovat dopisy s nezávaznými stanovisky. Potřebujeme tvrdou práci a tuhou diskuzi,“ řekl médiím náměstek německého ministra financí Steffen Kampeter. Podle Reuters trvala debata ministrů o Řecku jen půl hodiny. Detailnější diskuse o reformách mezi Aténami a věřiteli má začít ve středu.

Varufakisův plán mimo jiné počítá s omezením byrokracie, zvýšením příjmů z on-line sázek či najímáním amatérských slídilů po daňových únicích, například turistů. Ministr o víkendu uvedl, že pokud věřitelé navrhnou nepřijatelné podmínky, pak o záležitosti budou muset rozhodnout řečtí voliči. Atény však později ujistily, že odchod z eurozóny není ve hře, a premiér Alexis Tsipras vyzval svého podřízeného, aby méně mluvil a více konal.

Z Německa přitom stále častěji zaznívají smířlivá stanoviska k případnému rozhodnutí Atén zříci se jednotné měny. Podle některých zdrojů je sdílejí i nejvyšší představitelé. „Odchodem z eurozóny, jak navrhl ministr financí Wolfgang Schäuble, by se Řecko s novou drachmou stalo z měnové perspektivy opět konkurenceschopnější,“ citoval Bild exministra dopravy Petera Ramsauera z CSU. Oficiálně se však Berlín vyjadřuje pro řecké setrvání.