Evropa tlačí na kuřáky. Zvažuje zakázat prodej elektronických cigaret

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Regulace trhu s cigaretami zpřísní. Evropská komise poprvé připustila možnost zákazu prodeje elektronických cigaret. Tabákovou směrnici se podařilo vydat po vyřešení sporu mezi europoslanci a vládami členských států o míře regulace elektronických cigaret. Objem jejich prodeje by během příštích deseti let podle expertů měl překročit prodej cigaret klasických.

Nová směrnice neobsahuje požadavek vlád některých evropských zemí, aby se takzvané e-cigarety považovaly za léčivo a prodávaly se jen v přísněji regulovaných lékárnách. Elektronické kuřivo bude podle agentury Reuters i nadále k dispozici v běžných obchodech.

Evropská komise bude mít ale v budoucnu právo zakázat prodej populárních dobíjecích (nikoli jednorázových) e-cigaret v celé unii v okamžiku, kdy jejich prodej zakážou ze zdravotních důvodů nejméně tři členské země EU.

Nová varování

Podle nových pravidel, která vstoupí v platnost v roce 2016, budou muset cigarety a cigaretový tabák nést na obalech protikuřácké varování pokrývající nejméně 65 procent přední a zadní strany. Zakázán bude tabák s příchutěmi, například ovocnou nebo vanilkovou. Mentolové cigarety se nebudou smět prodávat o čtyři roky později, tedy v roce 2020.

Dohoda o nových protikuřáckých pravidlech ještě podléhá schválení unijních ministrů a pléna Evropského parlamentu. Na následky kouření zemře v Evropské unii ročně asi 700 tisíc lidí, uvádí Evropská komise. Podle údajů Bruselu a dalších mezinárodních organizací se v Evropě kouří nejvíc na světě: cigaretu si zde zapaluje skoro třetina obyvatel.