Evropská komise hrozí Česku, zahájí řízení kvůli nepřijetí migračních kvót

Vlajky před sídlem Evropské unie v Bruselu jsou na památku obětí útoku v Manchesteru stažené na půl žerdi.

Vlajky před sídlem Evropské unie v Bruselu jsou na památku obětí útoku v Manchesteru stažené na půl žerdi. Zdroj: ČTK

Vlajky Evropské unie na půl žerdi před budovou Evropské komise v Bruselu
Sídlo Evropské komise v Bruselu.
Evropská komise - vlajky na půl žerdi
4
Fotogalerie

Evropská komise se rozhodla zahájit s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy kvůli tomu, že země neplní přijímání migrantů podle stanovených kvót, oznámil dnes ve Štrasburku komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Na jednorázovém dvouletém programu přerozdělení až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku se unijní státy shodly přes odpor ČR a některých dalších zemí v roce 2015.

"Jsou to tři členské země, které neudělaly - opakuji, že neudělaly - vůbec nic už déle než rok," upozornil Avramopulos. Připomněl, že Maďarsko nikoho nepřijalo ani neslíbilo žádná místa, Polsko naposledy nabídlo místa v prosinci 2015 a nepřijalo také nikoho. "Co se České republiky týká, tak ta nová místa neslíbila od května 2015 a nikoho nepřijala od srpna 2016," uvedl eurokomisař.

Pro členské státy je přitom právně závazné, aby nová místa nabízely alespoň každé tři měsíce, upozornil komisař EU. Ocenil Slovensko a Rakousko, které naopak nová místa do programu nedávno nabídly.

Nyní spouštěné řízení může po několika etapách skončit před unijním soudem a následně pokutou příslušné členské zemi.

Avramopulos upozornil, že v rámci jednorázových přerozdělovacích programů se do jiných zemí z Itálie a Řecka dostávají jen prověření žadatelé o azyl s jasným nárokem na mezinárodní ochranu z několika málo konkrétních zemí. Země, které migranty nepřebírají, podle něj přispívají k neřízenému pohybu migrantů po EU. "A to jen zvyšuje bezpečnostní rizika," upozornil komisař.