Evropská letiště posílí bezpečnost. Vynaloží miliardy eur

Letiště

Letiště Zdroj: profimedia.cz

Letiště
2
Fotogalerie

Evropská letiště budou muset do roku 2022 vynaložit 15 miliard eur (387,5 miliardy korun) do zajištění bezpečnosti, aby splnila nové požadavky Evropské unie na kontrolu příručních zavazadel. Předpovídá to asociace evropských letišť ACI Europe. Podle jejího šéfa Oliviera Jankovce se ale v Evropě, na rozdíl od Spojených států, nedá čekat spoluúčast vlád.

Přitom letiště se už nyní potýkají s růstem nákladů na bezpečnost, zvyšováním úrokových sazeb i s neochotou leteckých společností platit vyšší poplatky, uvedla asociace.

"Před 11. zářím činil podíl výdajů na bezpečnost asi pět procent nákladů, dnes to je 20 procent. Měníme se na velké bezpečnostní firmy," připomněl Jankovec v rozhovoru s agenturou Reuters teroristické útoky z roku 2001.

Ve Spojených státech hradí bezpečnostní výdaje na letištích vláda, ale v Evropě jsou náklady většinou na samotných letištích. Jankovec nepředpokládá, že by evropské vlády účet zaplatily.

Generální ředitel ACI Europe vyzval k větší spolupráci vlád ve sféře zpravodajství a sdílení dat. Bezpečnostní prostředky by se podle něho měly zaměřit na sledování lidí, kteří představují možné riziko, a ne na plošnou kontrolu všech cestujících.

Zatímco ukazatel návratnosti investovaného kapitálu (ROIC) se zvýšil z 5,1 procenta v roce 2011 na nynějších 8,5 procenta, komerční příjmy na pasažéra - z maloobchodního prodeje a z parkovišť - se od roku 2011 snížily o 4,8 procenta.

Vzhledem k rozmachu nízkonákladové přepravy, která cestujícím dává menší komfort a k letu nenabízí žádnou přidanou hodnotu, Jankovec vidí východisko ve zlepšování služeb v letištních halách. "Letiště by mohlo být součástí cestovatelského zážitku, místem, kde lidé mohou čas strávit kvalitně, dobít se a relaxovat," řekl.