Češi utratí za privátní letadla téměř miliardu, říká Eva Zvoníčková Jiránková

Gulfstream 650

Gulfstream 650 Zdroj: profimedia.cz

Soukromé letadlo
Soukromé letadlo
Soukromé letadlo
Soukromé letadlo
Eva Zvoníčková Jiránková
7
Fotogalerie

Důvodem k pořízení vlastního letadla bývá pohodlí. „Pro nejbohatší podnikatele je to komfortní způsob, jak přeletět oceán,“ uvádí Eva Zvoníčková Jiránková, obchodní ředitelka SG Equipment Finance CR.

Kdo si v Česku kupuje business jety?

Jsou to vlastníci velkých společností, kteří mají dostatečné prostředky, aby se mohli věnovat této hezké hračce. Fyzická osoba, která přijde požádat o úvěr na letadlo, musí mít za sebou obchodní aktivitu a vlastnit společnost, která generuje dostatečné cash flow na splácení úvěru.

Kupují si letadla jednotlivci, nebo spíše firmy?

Firmu, která letadlo kupuje, vlastní jedna či dvě fyzické osoby. Zákazníkem je většinou účelově založená společnost, která vlastní letadlo a nechává je provozovat pro potřeby mateřského koncernu.

Proč si je kupují?

Z důvodů, jako jsou komfort cestování, flexibilita, možnost využít i jiná než velká letiště. Praha také nabízí málo přímých cílových destinací. Třeba Amerika se přes zimu nelétá. Pro nejbohatší podnikatele je to velice komfortní způsob, jak přeletět oceán.

Jaký nejdražší nákup, jste financovali?

Jednáme teď o Gulfstreamu 650, v ceně přes šedesát milionů dolarů.

Kolik letadel se prodá na českém trhu?

Celkový trh pro financování kategorie, kam patří letecká technika, lodě a vlaky, činil předloni 2,5 miliardy a loni 1,9 miliardy korun. Letecká technika bude představovat 800 až 900 milionů korun.

Na jak dlouho si kupci berou úvěry?

Obvykle na osm až deset let. Čím je financování delší, tím jsou celkové náklady vyšší. Klienti se proto rozhodují pro kratší dobu.