Evropská levice hrozí vyloučením Ficova Smeru, kvůli žalobě na kvóty

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

Slovenský premiér Robert Fico uspokojivě nevysvětlil frakci socialistů a demokratů (S&D) v Evropském parlamentu, jak bude Slovensko postupovat při přijímání uprchlíků. Evropské vedení socialistů proto bude jednat o možnosti pozastavení členství Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Oznámil to předseda frakce Gianni Pittella, který koncem září k tomuto dočasnému vyloučení vyzval. Fico v klubu S&D zopakoval, že chce rozhodnutí o povinných kvótách napadnout u soudu.

„Naše skupina nebyla vysvětleními zcela uspokojena,“ řekl Pittella s tím, že u evropských poslanců S&D panují obavy například z prohlášení slovenských úřadů o přijímání výhradně křesťanských uprchlíků ze Sýrie, které prý Fico zcela nerozptýlil.

Zásadní spor se však točí okolo povinných kvót, které slovenský premiér po jejich schválení ministry vnitra unijních zemí odmítl. Fico na pondělním vystoupení zopakoval, že Slovensko hodlá využít svého práva a obrátit se na soud EU v Lucemburku. Do samotné pomoci uprchlíkům se podle něho Bratislava chce zapojit a nabízí například finanční pomoc při vytváření bezpečných zón v Sýrii.

Při hlasování ministrů Slovensko vedle Česka a dalších dvou zemí bylo proti kvótám, což ovšem jejich schválení většinou hlasů nezabránilo.

Fico stáhnout žalobu

„Požadujeme další vysvětlení (slovenského postoje) a přehodnocení soudní žaloby,“ řekl Pittella, jehož návrh na pozastavení členství Ficově straně má v socialistické frakci podporu.

Zda k tomu skutečně dojde, záleží podle Pittelly na výsledku jednání vedení Strany evropských socialistů, která zastřešuje levicové strany v Evropě. To by podle mluvčí strany mělo Ficův postoj k uprchlickým kvótám řešit tento pátek.

Podle slovenského deníku Sme ovšem dosud zůstává premiérem deklarované odmítání kvót pouze v rovině jeho slovních projevů. Bratislava o něm totiž Brusel zatím neinformovala oficiálně, a tak Evropská unie s její účastí na řízeném přerozdělování uprchlíků počítá.

Možnost obstrukce

„Teoreticky může vláda dělat obstrukci a několik měsíců plnit, co po nás Evropská unie chce. Dokud nic oficiálně neodmítneme, nemají důvod proti nám nic podnikat,“ řekl listu slovenský expert na evropské právo Viliam Karas, podle něhož může Ficova vláda od přijetí 1450 kvótami určených uprchlíků couvnout až v závěrečné fázi za několik měsíců. Nejbližší příležitost k tomu na druhé straně má na čtvrtečním jednání ministrů vnitra unijních zemí.

Směr-sociální demokracie byla dočasně vyloučena z řad evropských socialistů již v roce 2006, tehdy kvůli tomu, že vytvořila vládní koalici s radikálně nacionalistickou Slovenskou národní stranou. Zpět byla strana plnohodnotně přijata až o tři roky později.