Evropská levice podpoří Junckera. Výměnou za významné posty

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Levicoví šéfové vlád zemí EU slíbili svou podporu kandidatuře lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera z Evropské lidové strany na nového předsedu Evropské komise. Výměnou za to budou požadovat funkci předsedy Evropského parlamentu a výraznější zastoupení levice v Komisi. Pokud lidovci na návrh přistoupí, má Juncker své zvolení prakticky jisté. Dvě největší frakce totiž v Evropské parlamentu snadno vytvoří většinu.

O podpoře pro Junckera dnes levicoví šéfové unijních vlád jednali v Paříži, kam je sezval francouzský prezident Francois Hollande. Výsledek jednání ČTK tlumočil český premiér předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Myslím si, že by to bylo velké překvapení, pokud by Jean-Claude Juncker nebyl tím kandidátem, kterého navrhne Evropská rada Evropskému parlamentu,“ poznamenal.

Socialisté výměnou za křeslo předsedy Komise pro lidovce žádají další prominentní posty ve vedení EU. „Pokud má být v čele Evropské komise představitel Evropské lidové strany, tak je také důležité, aby v čele dalších institucí v Evropské unii byli viditelně zastoupeni sociální demokraté. Jde nám o to, aby tady bylo vyvážené zastoupení sociálních demokratů a lidovců v klíčových pozicích v Evropské unii,“ uvedl Sobotka.

„Chceme vést diskuzi o tom, aby v čele komise byli viditelně zastoupeni rovněž sociální demokraté, aby tam byly zastoupeny ženy a aby v čele Evropského parlamentu byl v prvním funkčním období sociální demokrat,“ doplnil Sobotka, podle něhož je horkým kandidátem na vedení europarlamentu jeho dosavadní předseda, německý sociální demokrat Martin Schulz.

Představitelé evropské levice na jednání o podpoře pro Jeana-Claude JunckeraPředstavitelé evropské levice na jednání o podpoře pro Jeana-Claude Junckera | ctk/apPředstavitelé evropské levice na jednání v Paříži

Účastníci pařížského jednání by nyní chtěli rozhodnutí o nominaci nového šéfa urychlit, padnout by mohlo už příští týden na summitu v Bruselu.

Sobotka Junckerovu kandidaturu podpořil už dříve. „Česká vláda respektuje výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu, a je proto připravena v zásadě podpořit kandidáta vítězné frakce EPP Jean-Claude Junckera s tím, že premiér Sobotka s ním bude chtít ještě osobně diskutovat priority pro novou Evropskou komisi,“ uvedl ve čtvrtek Úřad vlády.