Evropská unie nenašla žádné účinné řešení migrační krize, tvrdí Maďarsko

Uprchlíci v Maďarsku

Uprchlíci v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Evropská unie zatím nepřišla s žádným skutečně účinným opatřením, které by pomohlo zvládnout migrační krizi. Po jednání se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem to v Aténách řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Podle něj je současný příliv uprchlíků jedním z nejvážnějších problémů v historii unie.

„Máme na stole tolik návrhů, o možných východiscích jsme toho už tolik namluvili, ale skutečně účinné řešení tu stále nemáme,“ řekl šéf maďarské diplomacie po jednání s Kotziasem. „Místo toho, abychom se navzájem napadali a kritizovali, musíme přijít se společným řešením,“ dodal.

Podle Szijjártóa by měla osmadvacítka rázně zakročit zejména vůči pašerákům lidí, kteří jsou podle něj „mezinárodními zločinci“.

Maďarsko bylo až donedávna hlavní tranzitní zemí pro migranty, kteří na území unie vstoupili přes Řecko. Tam letos přes Egejské moře připlulo už přes půl milionu lidí, kteří pak většinou přes Balkán zamířili dál do západní Evropy.

Na maďarské území letos přišlo přes 390 tisíc migrantů, v září ale maďarská vláda uzavřela hranice se Srbskem a v říjnu i hranice s Chorvatskem, načež se hlavní proud běženců začal přesouvat přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko.