Evropské prodeje aut drží růst, Škoda za čtvrtletí posílila skoro o pětinu

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil na 3,25 milionu vozů. Znamená to nárůst o 8,4 procenta. Tuzemská automobilka Škoda zvýšila prodej o téměř 19 procent.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v prvním čtvrtletí v zemích EU zvýšila prodej o téměř 19 procent na 137 863 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,2 procenta z 3,9 procenta před rokem.

Automobilový trh EU vykazuje růst již sedm měsíců za sebou. Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.

Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném březnu prodej stoupl dokonce o 10,6 procenta na 1,45 milionu vozů. V celém loňském roce se ještě prodej aut v EU snížil o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

Český Svaz dovozců automobilů již dříve oznámil, že v České republice se prodej nových osobních automobilů v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o zhruba 18 procent.

Auta opět táhnou maloobchod vzhůru