Evropským akciím prospěl test ECB, pak je srazila podnikatelská nálada v Německu

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Burzy si nedokázaly udržet nárůst ze začátku pondělního obchodování, za kterým stály relativně příznivé výsledky zátěžových testů 130 předních bank v eurozóně. Evropské akcie zamířily dolů poté, co údaje institutu Ifo ukázaly další pokles podnikatelské nálady v Německu. Prudký pokles zaznamenala i cena akcií italské banky Monte dei Paschi, která měla v testech nejhorší výsledky.

Podnikatelská nálada v Německu se podle institutu Ifo v říjnu již šestým měsícem za sebou zhoršila. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Údaje přiměly investory k vybírání zisků, které jim přinesl růst evropských akcií v uplynulém týdnu.

Desetidenní vývoj panevropského indexu FTSEurofirst 300

Panevropský index FTSEurofirst 300 vykazoval krátce po poledni pokles o 0,2 procenta na 1309,87 bodu. Za celý minulý týden si připsal 2,5 procenta, což přestavovalo jeho nejprudší týdenní nárůst v letošním roce

Vzhůru zamířily například akcie rakouské společnosti Erste Bank, jež testy úspěšně prošla. Akcie neúspěšné Monte dei Paschi se naopak propadly až o 20 procent. Dolů nicméně zamířily rovněž akcie některých bank, jež testy úspěšně absolvovaly, například německé Deutsche Bank, francouzské Société Générale a španělské BBVA.

Zátěžové testy by měly odstranit nejistotu

Výsledky zátěžových testů evropských bank přispěly rovněž k růstu asijských akciových trhů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei dnes například stoupl o 0,6 procenta. Uzavřel tak na nejvyšší úrovni od 9. října. Na devizovém trhu euro posílilo vůči dolaru o 0,2 procenta na 1,2692 USD. Jednotná evropská měna tak pokračovala v oživení z dvoutýdenního minima 1,2614 USD, na které se propadla ve čtvrtek.

„Kromě 25 bank s nedostatečným kapitálem by mělo toto zveřejnění (výsledků zátěžových testů) fungovat jako pozitivní katalyzátor,“ uvedl analytik Gary Paulin ze společnosti Aviate Global. „Odstranění nejistoty by mělo pomoci snížit náklady bank na financování,“ dodal.

Příprava na zátěžové testy ECB se projevila v přísnější uvěrové politice bank z periferie eurozóny. Dnešní data ECB potvrdily meziroční pokles poskytování firemních úvěrů v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Irsku. Opačný trend naopak vykazují Německo, Finsko, Francie a Rakousko.