Experti se obávají o slovinské reformy

Lublaň - hlavní město Slovinska

Lublaň - hlavní město Slovinska Zdroj: Wikimedia Commons

Slovince po nedělních volbách patrně čeká větší politická stabilita. Strana Mira Cerara (SMC) získala více hlasů než kterákoli jiná partaj od roku 2000. Experti ale pohlížejí s obavami na nechuť předpokládaného premiéra k privatizaci státních podniků. Obávají se i zdržení dalších reforem. Politický nováček Cerar, který získal téměř 35 procent hlasů, už zahájil rozhovory s případnými partnery.

Je prý ochoten jednat se všemi stranami kromě Slovinské demokratické strany (SDS) expremiéra Janeze Janši, jenž si odpykává dvouletý trest za korupci. Partaj skončila druhá s 21 procenty hlasů. Politologové podotýkají, že Cerar nyní bude muset dát odpověď na otázky, kterým se během kampaně vyhýbal. „Silné vítězství jde ruku v ruce s velkou zodpovědností a bude těžké splnit všechna očekávání,“ podotkla Tanja Staričová v místním rozhlase.

Od nového premiéra se čeká sestavení vlády, jež vydrží celé volební období. Bude ale také muset řešit hospodářské problémy země, která se vyhnula mezinárodní pomoci finanční injekcí do bankovního sektoru. Cerar prohlásil, že plánuje plnit dohodu s Bruselem o snížení rozpočtového deficitu na tři procenta HDP v roce 2015. Chce však prý k cíli dojít vlastní cestou. Schodek loni dosáhl patnácti procent HDP kvůli pomoci bankám, letos se čeká 4,2 procenta.

Nová vláda přehodnotí plán prodeje státních podniků. „Jsem pro kontrolovanou privatizaci společností, které nejsou pro stát strategické,“ ohlásil Cerar. Očekává se, že nebude ochotný pustit do soukromých rukou především Telekom a letiště v Lublani.

Privatizaci přitom odborníci považují za klíčovou ke stabilizaci veřejných financí. „Předpokládám její pokračování, ale je možné, že prodej Telekomu bude zastaven, což negativně dopadne na slovinský akciový trh a na výnosy dluhopisů,“ řekl Reuters Iztok Trobec z banky DBS. Cerara čekají také složitá rozhodnutí ohledně programu úsporných opatření či reformy pracovního trhu.