Exšéfovi zkrachovalého Enronu byl snížen trest vězení o deset let

Jeffrey Skilling

Jeffrey Skilling Zdroj: profimedia.cz

Bývalý šéf zkrachovalé energetické společnosti Enron Jeffrey Skilling stráví ve vězení 14 let, rozhodl v pátek americký federální soud. Původně si měl Skilling podle rozsudku vyneseného v roce 2006 odsedět 24 let. Enron před lety neblaze proslul falšováním účetnictví a stal se symbolem hamižnosti amerických manažerů.

Zmírnění rozsudku umožnila dohoda Skillingových právníků s ministerstvem spravedlnosti. Skilling se na jejím základě vzdal dalších pokusů o odvolání proti trestu. Zároveň se díky tomu uvolnilo kolem 40 milionů dolarů, které soud bývalému manažerovi Enronu nařídil zaplatit akcionářům a zaměstnancům firmy poškozeným jejím krachem.

Po pádu Enronu, který byl svého času obchodním gigantem na trhu s energiemi, shledala porota Skillinga v roce 2006 vinným v 19 bodech žaloby. Byly mezi nimi například zločinné spolčení nebo podvody s cennými papíry.

Podle prokuratury byly Skillingovy nelegální postupy propracovanou fintou, jak obelstít investory, aby věřili, že potápějící se společnost je v dobré kondici.

Skilling je nejvýše postaveným manažerem Enronu, který byl za účetní podvody potrestán. Kdysi sedmý největší podnik v USA se zhroutil v roce 2001 a o místa pak přišly tisíce lidí. Hodnota akcií firmy rázem spadla o více než 60 miliard dolarů (podle tehdejšího kurzu zhruba bilion Kč) a zaměstnanecký penzijní fond ztratil přes dvě miliardy dolarů.