FAO: Světové ceny potravin loni čtvrtým rokem za sebou klesly
Cenový index sestavovaný FAO měří pohyby cen obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. „Bohaté zásoby, proti kterým stála váhavá globální poptávka a posilujícímu dolar, jsou hlavním důvodem pro celkovou slabost, která dominovala cenám potravin v roce 2015,“ uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian.
Nejvíce se loni snížily ceny mléčných produktů, a to o 28,5 procenta, na nejnižší hodnotou od roku 2009. Cenový index pro obilniny klesl o 15,4 procenta a cukru o 21 procent. Rostlinné oleje zlevnily o 19 procent a index se ocitl nejníže od roku 2009. Cenový index masa se proti roku 2014 snížil o 15,1 procenta.
V samotném prosinci hodnota indexu proti předchozímu měsíci klesla o jedno procento 154,1 bodu. Propad způsobily hlavně nižší ceny masa, mléčných výrobků a obilovin, které překonaly růst cen cukru a rostlinných olejů, napsala agentura Reuters.