Farmaceutický gigant Pfizer vzdal výzkum léků na demenci

Pfizer

Pfizer Zdroj: profimedia

Pfizer
2
Fotogalerie

Jedna z největších inovativních farmaceutických firem na světě vzdala hledání léku na Alzheimerovu a Parkinsonovu nemoc: Pfizer na začátku roku potrdil ukončení většiny svých výzkumných aktivit v oblasti neurologie. V souvislosti s tím propustí jen ve Spojených státech zhruba 300 lidí. 

Do vývoje léků na demenci a jiné neurologické nemoci tak v posledních letech firma investovala miliardy dolarů bez úspěchu. Pfizer ve svém prohlášení uvedl, že financování přesune do jiných oblastí výzkumu, ve kterých je vědeckým lídrem a které mu umožní „poskytnout největší prospěch pacientům“.

Alzheimerovou chorobou trpí stále více lidí a efektivní léčba dosud nebyla vyvinuta. Pro pacientská sdružení, lékaře i vědce je rozhodnutí Pfizeru znepokojivé. „Je zklamáním, že Pfizer ukončí své výzkumné úsilí v neurovědách, včetně výzkumu Alzheimerovy choroby,“ řekl James Pickett, vedoucí výzkumu britské Alzheimer’s Society pro The Telegraph.

„Bude to těžká rána pro zhruba 46,8 milionu lidí, kteří v současné době žijí s touto chorobou po celém světě,“ doplnil. Ostatní velké farmaceutické společnosti na výzkumu v oblasti demence a dalších neurologických nemocí dál pracují. Jde například o firmy Biogen, Abbvie, Novartis, Janssen, Eli Lilly nebo AstraZeneca. I tyto firmy přitom v předchozích letech zaznamenaly neúspěchy s vysokými náklady.

„Více než 99 procent výzkumů léků na Alzheimerovu chorobu v posledních patnácti letech selhalo,“ uvedla pro BBC neurovědkyně Tara Spires-Jonesová. Firmy jsou podle ní oprávněně opatrné. Připomněla ale, že rozhodnutí Pfizeru neznamená zastavení veš- kerého výzkumu demence. „V tuto chvíli běží více než sto různých klinických studií,“ dodala.