V americkém farmaceutickém byznysu proběhne obchod za miliardy dolarů

Celgene Corp.

Celgene Corp. Zdroj: profimedia.cz

Americká biotechnologická farmaceutická firma Celgene Corp. se dohodla na koupi firmy Impact Biomedicines. Cena se může vyšplhat až na sedm miliard dolarů (148,6 miliardy korun), v závislosti na schválení nového léku regulačními úřady a jeho prodeji. Akvizicí posílí Celgene svoji pozici na trhu s onkologickými léky.

Celgene se zajímá hlavně o lék fedratinib, který vykazuje slibné možnosti pro léčbu typu rakoviny krve nazývané myelofibróza, napsala agentura Reuters.

Celgene byla založena v roce 1986 a je jednou z největších biotechnologických společností v Americe s tržní kapitalizací 80 miliard dolarů. Specializuje na léčbu mnohočetného myelomu, zhoubného nádoru kostní dřeně.

Od roku 2011 je firma mimořádně aktivní v oblasti nových akvizic a uzavřela více než 30 dohod a investic, aby rozšířila své aktivity. Jejím hlavním lékem je Revlimid, který však nyní čelí konkurenci levnějších kopií. Za prvních devět měsíců loňského roku tržby Celgene činily 9,5 miliardy dolarů, z toho tržby z prodeje Revlimidu čtyři miliardy dolarů, uvedl list The Wall Street Journal.