Farmafirmu AbbVie zlákala estetická medicína. Koupí za více než bilion korun výrobce botoxu

Firma Allergan bohatne především na prodeji Botoxu.

Firma Allergan bohatne především na prodeji Botoxu. Zdroj: Reuters

Botox je v rukou zkušených lékařů bezbolestnou procedurou.
2
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost AbbVie koupí za zhruba 63 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) firmu Allergan, která je známá hlavně výrobou botoxu. Jde o jednu z největších transakcí v tomto sektoru. Spojením vznikne společnost s ročními příjmy kolem 48 miliard dolarů a působností ve 175 zemích.

AbbVie akvizicí získá nové zdroje růstu v oblasti terapeutických aktivit, jako je estetická medicína a péče o oči.

Akcionáři Allerganu obdrží za každou svou akcii 0,866 akcie AbbVie a 120,3 dolaru v hotovosti. Podle pondělní závěrečné ceny akcií na burze to jednu akcii Allerganu ohodnocuje na 188,24 USD, což je proti pondělnímu závěru prémie 45 procent.

Akcionáři AbbVie by pak měli vlastnit zhruba 83 procent sloučené firmy, akcionáři Allerganu pak zbývajících 17 procent.

AbbVie hledá způsoby, jak zatraktivnit nabídku svých léků. Její nejprodávanější lék Humira totiž čelí konkurenci levnějších kopií. Allergan má dominantní postavení na trhu s botoxem, jehož hodnota se pohybuje kolem osmi miliard dolarů. Nabídka některých léků obou firem se sice překrývá, AbbVie se však dostane do nových oblastí, jako je vyhlazování vrásek, prodlužování řas či odstraňování dvojité brady.

Allergan má sídlo v Irsku a loni měl příjmy téměř 16 miliard dolarů. Firma pod tlakem investorů tento měsíc uvedla, že do dvou měsíců rozhodne, zda oddělí od skupiny část aktivit, upozornila agentura Bloomberg.